Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nem ért egyet állami hitelátvállalással a Polgármesterek a Falukért Egyesület

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„A Polgármesterek a Falukért Egyesület nem ért egyet az állami hitelátvállalással, mert az eddig gondosan gazdálkodó önkormányzatokat hozza hátrányos helyzetbe – közölte a Komárom-Esztergom megye 66 kistelepülése közül 31-et összefogó egyesület elnöke szerdán az MTI-vel.

Maszlavér István elmondta: az állami hitelátvállalással a kormány azon önkormányzatoknak és döntéshozóknak kedvez, akik jelentősen hozzájárultak az ország eladósodottságához.

Az elnök hozzátette, nem tudni, hogy az állam honnan teremti elő a hitelátvállalás forrását, de olyan intézkedéssorozatra is sor kerülhet, amely a költségvetés szintjén valamennyi önkormányzatot, tehát a „vétleneket” is sújtja, „így gyakorlatilag ők is viselik majd az eladósodott, zömmel nagyobb városok felelőtlen gazdálkodásának terheit” – fogalmazott Maszlavér István.

A 31 független polgármesteren keresztül 60 ezer Komárom-Esztergom megyei polgár érdekeit képviselő egyesület vezetője elmondta, kezdeményezik továbbá a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosítását, erről Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, valamint a térség kormánypárti országgyűlési képviselőit levélben értesítették.

Módosítási javaslatuk egyetlen szó, a „naptári” törlésére vonatkozik, mivel most a jogszabály csak azt teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok naptári éven belül, azaz január 1. és december 31. között vegyenek fel folyószámlahitelt, s azt az év végéig törleszteniük kell a pénzintézetnek attól függetlenül, hogy a hitelt mikor vették fel.

Az egyesület azt javasolja, hogy az egy éven belüli visszafizetési kötelezettség a hitel felvételének időpontjától terhelje az önkormányzatokat. Ez nem engedné meg a települések további tartós eladósodottságát, ugyanakkor jelentős segítséget nyújtana a napi pénzügyi nehézségek korrigálásához – ismertette Maszlavér István. Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.”

Forrás:
Nem ért egyet állami hitelátvállalással a Polgármesterek a Falukért Egyesület; HVG.hu/MTI; 2012. október 31.