Skip to main content
hírközléstávközlés

Felmentést kér a hozadéksávok értékesítése alól Magyarország

Szerző: 2012. november 8.No Comments

„Idén biztosan nem értékesíti semmilyen formában az illetékes kormányzati szerv az éppen csak elkezdődött digitális átállás során felszabaduló frekvenciablokkokat.
Magyarország az Európai Parlament által februárban elfogadott Rádióspektrum-politikai Programban foglaltakkal ellentétben idén biztosan nem bocsátja értékesítési eljárás alá a digitális átállás során idővel felszabaduló úgynevezett digitális hozadék frekvenciákat. Az értékesítésben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékese tegnap újságírók előtt kifejtette, mielőtt a jelenleg analóg tévéadás közvetítésére használt frekvenciablokkok használati jogát értékesítik, számos adminisztrációs és műszaki jellegű feladat vár az érintettekre.

Az Európai Parlament február közepén ratifikálta a Rádióspektrum-politikai Programot, melyben a képviselőház többek közt előírta az uniós tagállamok számára, hogy azoknak legkésőbb 2013. január 1-ig értékesíteniük kell a digitális hozadék frekvenciákat. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese tegnap a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) budapesti szemináriuma után tartott sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, a szabályozás ezen elemének végrehajtása kapcsán több uniós ország kért átmeneti mentességet, vagy szakszóval derogációt, beleértve Magyarországot is.

Vári nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésünkre, mely azt firtatta, hogy ha nem sikerül az országnak tartania a fenti határidőt, mennyi időt kell várniuk a hazai mobilpiaci szereplőknek arra, hogy hozzájuthassanak a sáv használati jogához. Az alelnök hangsúlyozta, az értékesítés előtt a teljes műsorszóró hálózatot át kell hangolni, és csak a sáv felszabadulása után lehet megindítani a folyamatot.

A sávátrendezés, illetve sávkiürítés egyébként októberben már megkezdődött, ennek részeként az NMHH még szeptemberben 11 digitális földfelszíni telephelyet illetően frekvenciacserét rendelt el. A teljes folyamat ugyanakkor csak a digitális átállás lezárásával érhet véget, ennek azonban egyelőre csak a végső határideje ismert, a közelítő menetrendje még nem. A kormányzat 2014. december 31-ben jelölte meg az analóg lekapcsolás végső dátumát – a lekapcsolási folyamat az első analóg átjátszóadó kiiktatásával október végén kezdődött hazánkban.”

Forrás:
Felmentést kér a hozadéksávok értékesítése alól Magyarország; Koi Tamás; HWSW.hu; 2012. november 6.