Skip to main content
művelődés

„Digitális HÍRÖS” – Kecskeméten

Szerző: 2012. november 11.No Comments

„2012. október 31-én 42 fővel kezdődött meg Kecskeméten a Digitális Közfoglalkoztatási Mintaprogram.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum által koordinált mintaprogramba Kecskemét mellett Ózd, Mezőkövesd, Hollóháza, Szerencs, Miskolc, és Budapest kapcsolódott be. A „Hírös” városban egyedülálló módon 19 intézmény vesz részt a kulturális értékek digitalizációs tevékenységében.

A témában ma tartott sajtótájékoztatót Kecskeméten Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, programvezető, Fórizs Zoltán, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) főigazgató-helyettese, dr. Zombor Gábor polgármester és Mák Kornél alpolgármester.

Elhangzott: a város kulturális örökségének teljes körű digitalizációja lehetőséget biztosít arra, hogy okostelefonok, iPadok, tabletgépek segítségével valamennyi Kecskemétre látogató vendég betekintést nyerjen Kecskemét történelmébe, kulturális múltjába és jelenébe.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívumnak köszönhetően napjaink legkorszerűbb informatikai eszközeivel megtekinthetővé válnak például a Mikszáth Kálmán regénye alapján 1941-ben elkészült „A beszélő köntös” című film leghíresebb jelenetei. A Városháza előtti Fő téren, valamint a turisztikai szempontból kiemelt közterületeken megtekinthetőek lesznek a budai pasa által Kecskemét számára átadott misztikus köntös körül kialakult események, de a digitalizációnak köszönhetően ingyenesen elérhetővé válnak Kossuth Lajos 1848. szeptember 25-én a régi kecskeméti vásártéren elmondott honvédtoborzó beszédéből fennmaradt emlékek is.

Katona József szülőhelyén – okostelefonok segítségével – bepillantást kaphatunk a nemzeti drámaíró életébe, valamint a Bánk bán színdarab leghíresebb jeleneteibe, a város egyes pontjain felcsendülnek Kodály Zoltán zeneművei, a kiterjesztett valóság digitális alkalmazásaival a régi képeslapok, fényképfelvételek, tervtári anyagok felhasználásával bepillantást nyerhetünk Kecskemét múltjába. A város kulturális jelene sem marad ki a digitális fejlesztésekből. A közgyűjteményekben olyan értékfeltáró munka indul el, amely lehetőséget biztosít virtuális múzeumi látogatásokra, betekintést adva a gyűjtemények színes kulturális programkínálataiba.

A kulturális örökség digitális feldolgozásával várhatóan 2-3 év alatt elkészül Kecskemét digitális kulturális értékkatasztere. A digitális közfoglalkoztatási program azon túl, hogy álláslehetőséget kínál a kecskeméti és Kecskemét környéki diplomás álláskeresők számára, megalapozza a város jövőbeli digitális turisztikai fejlesztési programját, lehetővé teszi az iskolák számára a történelmi és kulturális értékek oktatási célú felhasználását, és hozzájárul ahhoz, hogy Kecskeméten is létrejöhessenek olyan kreatív munkahelyek, amelyek világszínvonalú és versenyképes szolgáltatásokat tudnak biztosítani a nemzetközi digitális piacon.

A polgármesteri hivatal innovációs szerepvállalása mellett 2013-ban a digitalizációs munkába bevont intézmények száma várhatóan megduplázódik. Ilyen módon jövőre több mint 100 fő vehet részt Kecskemét kiemelt fontosságú kreatív fejlesztési programjában…”

Forrás:
„Digitális HÍRÖS” – Kecskeméten; Hírös.index; 2012. november 9.