Skip to main content
energiagazdaságtársadalom

Tesztelőket keresnek a T-City fejlesztéseinek kipróbálására

Szerző: 2012. november 19.No Comments

„A Magyar Telekom a T-City Szolnok keretében „Alakítsd a jövő városát!” néven kétéves programot indít a szolnoki családok számára.

A Magyar Telekom közleményben jelentette be, hogy a szolnoki T-City program keretében bemutatták az interaktív Mobilváros alkalmazást, miközben a „smart metering” program is új mérföldkőhöz ér: ezer szolnoki családnál cserélik le a régi mérőket újakra.

A Magyar Telekom és Szolnok a 2009 májusában indított T-City program keretében az elmúlt években több sikeres tesztet (például energiamenedzsment, IP-kamerás közvetítési rendszer, Jövő Áruháza, mobilvásárlás-parkolás, Otthonőrző, Pánikgomb, Sulikártya, Távszámla, térfigyelő, Városkártya, virtuális idegenvezető, Visuland) hajtott végre. A vállalat a projektek során elsajátított tapasztalati- és tudásbázisra alapozva a mai nap során újabb program és fejlesztések indítását jelentette be, amelyek Szolnok digitális városfejlesztési törekvéseihez járulnak hozzá.

„Alakítsd a jövő városát!”
A Telekom „Alakítsd a jövő városát!” néven kétéves programot indított el, amelyben a szolnoki családok a bevezetés előtt álló szolgáltatások (így többek között városkártya továbbfejlesztése, mobiltárca, smart metering stb.) mellett innovatív eszközök (mobiltelefonok, tabletek, tévék stb.) tesztelésére jelentkezhetnek. A felhívás mind a város, mind a Telekom honlapján elolvasható.

A jelentkezők közül kiválasztott szolnoki családok jövő év elejétől tesztelhetik a T-City program keretében fejlesztett szolgáltatásokat, termékeket. A jelentkezési lapok a szolnoki T-Pontban személyesen, vagy a szolnoki önkormányzat Belvárosi Ügyfélszolgálatának címére elküldve adhatók le 2012. december 15-ig. A Telekom munkatársai 2012. december 14-15-én személyesen is várják a jelentkezőket a városi adventi vásáron.

Mobilváros
A Telekom elsősorban a turisták számára készített Virtuális Idegenvezető sikerét látva – az alkalmazást a 10 hónapos teszt alatt közel kilencezren töltötték le – új, a szolnokiak számára hasznos megoldást fejlesztett. Mobilváros néven az első olyan szolnoki mobilalkalmazás született meg, amelyen keresztül a lakosság többek között a mobil parkolását intézheti, megtudhatja a szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helyét, bejelentést tehet illegális szemétlerakásról, városi szolgáltatásokról kaphat információkat, értesítést kérhet az önkormányzattól a városban zajló rendezvényekről, eseményekről, és akár közvetlenül mobilon keresztül is követheti a Facebook közösségi oldal híreit. A Telekom tervei szerint a Mobilváros alkalmazást a következő évben a szolnokiak visszajelzései alapján fejleszti tovább. Az alkalmazás november végétől tölthető le az – androidos vagy iOS operációs rendszerű – okostelefonokra.

Smart metering
Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként a Magyar Telekom kialakította saját komplex smart metering szolgáltatását, amely az energiaszolgáltatóktól a fogyasztókig a piac összes résztvevőjének megoldást kínál. A Telekom 2012 első felében az E.ON-nal közösen indította el Szolnokon a smart metering pilotot. A két vállalat szakembereinek több hónapos műszaki tervezési és kivitelezési feladatait követően új fogyasztásmérők felszerelései kezdődtek el.

A program keretében közel 1000 szolnoki fogyasztó számára folyamatosan nyílnak meg olyan új lehetőségek, szolgáltatások, amelyek – bár ma még az energiapiacon elképzelhetetlennek tűnnek – a Telekom által megvalósítandó smart metering infrastruktúra által a közeljövőben kézzelfoghatóvá válnak. A pilot során a szolnoki fogyasztók aktív közreműködésükkel nemcsak véleményezhetik, de igényeik szerint módosíthatják is a jövőbeli energiapiaci szolgáltatásokat. A Magyar Telekom a smart metering rendszer kialakítása és bevezetése során felmért valós szolgáltatói és fogyasztói tapasztalatokkal támogatni kívánja a Magyar Energia Hivatal törekvését, hogy valamennyi piaci szereplő érdekeit figyelembe vevő smart metering szabályozás készülhessen.”

„…A Telekom és a város vezetése tegnap bejelentette, hogy rövidesen a tervek szerint megújul a 2011-ben bevezetett Városkártya, mely a Jászkun Volán járatain elektronikus bérletként használható, emellett számos helyi vagy országos vállalkozás kapcsolódik hozzá kedvezményrendszerével. A Városkártyát érintő legfőbb újítás, hogy a rendszer most először beköltözhet az NFC-képes okostelefonokba, vagyis az utazók megfelelő mobilkészülékkel a helyi járatokon érintés nélkül fizethetnek az utazásért. A kártyát egyébként eddig a mintegy 75 ezres népességű Tisza-parti város 1500 lakója igényelte.

Az NFC-képes telefonokkal idővel több, eleinte elsősorban kedvezmény- és kuponrendszert lehet majd igénybe venni, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója a HWSW kérdésére elmondta, a vállalat a Mobiltárca egyesülettel karöltve dolgozik a pénzügyi tranzakciók bevezetésén is, itt várhatóan jövő nyáron indul majd egy nagy, az egész országra kiterjedő tesztprojekt mintegy 5-8 ezer résztvevővel.

A Városkártya mellet megújul annak speciális, tanulók számára fejlesztett, hasonló elven működő változata, a Sulikártya is. Ezt a szakemberek a tervek szerint összekötnék a hagyományos diákigazolvánnyal és még több kedvezményes lehetőséget, kuponfunkciót építenének bele. A Városkártya-projekt az eddigi tapasztalatokat összegyűjtve egyébként hamarosan más városok felé is terjeszkedhet, így a Telekom jelenleg hat várossal tárgyal a rendszer bevezetéséről – a vállalat egyelőre titokban tartja, mely városok ezek…”

Forrás:
Tesztelőket keresnek a T-City fejlesztéseinek kipróbálására; IT café; 2012. november 15.
Terjeszkedik a T-City projekt, jönnek az NFC-s tesztek; Koi Tamás; HWSW.hu; 2012. november 15.
Okosmobillal beszél a konnektor Szolnokon; [origo]; 2012. november 14.