Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tízmilliárdos megtakarítást várnak a közös kórházi közbeszerzésektől

Szerző: 2012. november 21.No Comments

„Éves szinten tízmilliárd forintos megtakarítás várható az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények központosított közbeszerzései révén a következő egy-két évben – mondta Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: az állam által első körben átvett intézmények között mostanáig több mint 40 kórház csatlakozott a közös földgázbeszerzéshez. Ezáltal éves szinten egymilliárd forint megtakarítást tudtak elérni. A közös közbeszerzések egyre több intézmény bevonásával a többi területen is folytatódnak a telekommunikációtól a gyógyszerek beszerzéséig – közölte. Mint mondta, az egészségügyben az év végére már 60, majd rövid időn belül 80 kórház fog egységes kommunikációs rendszerbe tartozni.

Az államtitkár kiemelte: jelszava továbbra is a „mindent a bérekre”. A többletbevételeket, s a rendszerben keletkezett tartalékokat a jövőben is az egészségügyben dolgozók motiválására fordítják majd – hangsúlyozta Szócska Miklós.

Török Krisztina kifejtette: a közös földgázbeszerzésnél a korábbi köbméterenkénti 126 forintos átlagár helyett sikerült 108 forintos áron szerződést kötniük. Ehhez a közös közbeszerzéshez jövő évre a többi intézmény is csatlakozhat. Az áramra a korábbi 25 forint/kilowattóra helyett 20,3 forintos áron sikerült szerződniük. Ezek mellett három hatóanyagtartalmat érintően már a közös gyógyszerbeszerzésre is volt példa, méghozzá olyan készítményekből, amelyekből több országban hiány volt, Magyarországon viszont folyamatosan garantálni tudták a biztonságos betegellátást. Ezen egyedi importbeszerzések révén 20-25 százalékos megtakarítást értek el a kórházak számára.

A GYEMSZI főigazgatója elmondta, hogy az egészségügyben húsz éve most először mérték fel a kórházak gyógyszerközbeszerzését. Szerinte ez nem kis munkát jelentett, de ennek eredményeképp mostanra kialakult egy hatvan hatóanyagot tartalmazó lista, amelyet az Országos Gyógyszerterápiás Tanács is támogatott. Ennek alapján már egy-két héten belül kiírhatják a közös gyógyszerközbeszerzést. Ennek központosításától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából finanszírozott gyógyszerköltségek 10 százalékos megtakarítását várja a GYEMSZI.

Török Krisztina kitért arra, hogy hamarosan az egészségügyi intézmények általános biztosításai terén is elkezdik előkészíteni a közbeszerzéseket.”

Forrás:
Tízmilliárdos megtakarítást várnak a közös kórházi közbeszerzésektől; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2012. november 20.