Skip to main content
közigazgatási informatika

Az ODF a kötelező fájlformátum a portugál kormányzatban

Szerző: 2012. november 22.No Comments

„Közzétette a közigazgatásban kötelezően használt dokumentumszabványok listáját Portugália. A szerkeszthető dokumentumformátumok közül az ODF lett a befutó.
A válság sújtotta Portugáliában nemrég átfogó informatikai reformtervet foglaltak el, amelynek keretében, többek között nyílt szabványok és nyílt formátumú dokumentumok használatával évente 500 millió eurós megtakarítást hozhat a kormányzati informatika szintjén, miközben a helyi informatikai piacot serkenti.

Csak nyílt formátumok és szabványok játszanak
Az ország parlamentje 2011 tavaszán fogadott el egy törvényt, amely előírja a kormányzati szervezetek számára a nyílt szabványokra épülő megoldások használatát. Kormányzati tendereken csak olyan informatikai megoldásokkal lehet indulni, amelyek támogatják a kijelölt nyílt szabványokat és nyílt dokumentumformátumokat és a szervezetek csak ilyen rendszereket szerezhetnek be.

A törvény értelmében nyílt szabványokat és formátumokat kell használni az adatcsere, dokumentumkezelés, webes megoldások, audio- és videostreaming, levelezés, chatelés és a térinformatika terén például, valamint a különböző szervezetek közti hálózati kommunikációban. Ennek a technikai részleteit azóta dolgozták ki, a munka fontos állomása volt annak a kijelölése, hogy milyen nyílt fájlformátumokat és szabványokat használhatnak a kormányzati szervezetek. Alapvető szempont volt a döntésnél, hogy minden feladatra csak egy formátumot vagy szabványt válasszanak ki, amelyet aztán kötelezően használni kell majd az állami szférában, ezzel kiküszöbölhetőek a kompatibilitási problémák.

A szerkeszthető dokumentumok formátumául az ODF-et választották ki Portugáliában. Az ESOP (Associação de Empresas de Software Open Source Portuguesas) közleménye szerint azért esett rá a választás, mert több gyártó termékei is támogatják nyílt és zárt szoftverekben egyaránt, és bárki implementálhatja azt. „Ez a választás pénzt takarít meg és elkerüli a gyártófüggőséget” – áll az ESPO közleményében. A szervezet emellett a következő formátumokat és protokollokat választotta kötelező használatra: PDF, XML, XMPP, IMAP, SMTP, CALDAV, LDAP.

Van ahol nem sikeres a váltás
Európában különösen jellemző trend a kormányzati hivatalokban a nyílt szabványok és nyílt szoftverek bevezetése, a projektek között számos sikeres és sikertelen volt már. Utóbbira példa a németországi Freiburg, ahol még 2007-ben született döntés az ODF formátum és az OpenOffice szoftver bevezetéséről az akkor használt Microsoft Office 2000 helyett. Azonban az erőfeszítés nem hozta a várt eredményt, a használt rendszerek egy része csak az Office-szal működött együtt és külső szervezetek is elvárták az Office dokumentumformátumokat. így az OpenOffice-t az Office-szal párhuzamosan használták Freiburgban, egyes esetekben pedig még újabb Office-verziókat is beszereztek – igazi üzemeltetői rémálom.

Az informatika szakértői átvilágítása során arra is fény derült, hogy a dolgozók elégedetlenek az OpenOffice-szal, a két szoftver párhuzamos használata pedig nagy terhelést jelentett a számukra. Végül a napokban arról született döntés, hogy Office 2010-re cserélik az irodai szoftvereket.”

Forrás:
Az ODF a kötelező fájlformátum a portugál kormányzatban; Bodnár Ádám; HWSW.hu; 2012. november 21.
Lásd még:
Freiburg az OpenOffice dobását tervezi; HUP; 2012. november 18. (technikai részletek a hozzászólásokban)
Freiburg to switch back to MS Office; The H Open; 2012. november 20.