Skip to main content
gazdaság

Pénztárgépcsere: ha előírja, támogassa is kormány az informatikai eszközpark modernizálását

Szerző: 2012. november 22.november 25th, 2012No Comments

„Az új szabályozás az országban jelenleg működő 400 000 pénztárgép révén legalább 100 000 vállalkozásnak jelenthet újabb terheket.

A parlament tegnap elfogadta a jövő évi adózás rendjéről szóló törvényt, amelyben Matolcsy György javaslatára a kormány egyebek mellett az áfa bevételek 95 milliárdos növekedésével számol 2013-ban annak köszönhetően, hogy a működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolat kialakítását írja elő.

Az online kapcsolat létrehozása a kormány szerint elősegítheti a gazdaság kifehérítését és átláthatóságot teremt. A kezdeményezést az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is kész támogatni, amennyiben a kormány túl az előíráson segíteni fogja a megvalósítást is. A támogatás révén a kormány amellett, hogy nem rakna újabb terheket a magyar mikro-, kis- és középvállalatok vállára, jelentős informatikai modernizálásra ösztönözné a magyar gazdaság gerincét adó szektort. A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai eszközei fejlesztésének támogatására az IVSZ ma nyílt levélben tesz javaslatot a kormány számára.

Az online kapcsolat kialakítására vonatkozó előírás azt jelenti, hogy az országban működő mintegy 400 000 pénztárgépet kell rendszerbe kötni, szoftvereiket modernizálni, illetve az elavult gépeket lecserélni. A törvényi változás betartása így komoly ráfordítást igényelhet, hiszen a költségek cégenként több százezer forintra is rúghatnak, amelyet a jelenlegi forráshiányos gazdaságban a vállalkozások jelentős része nehezen tud megfinanszírozni. Ezért az IVSZ azt javasolja, hogy a kormány az előírt informatikai modernizációt vissza nem térítendő formában, Európai Uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogassa. Az IVSZ becslése szerint a program nagyjából 100 000 hazai vállalkozást érinthet. Cégenként 100-500 ezer forintos pályázattal, és 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva, legfeljebb 15 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

Az IVSZ szerint a sikeres támogatási eljárás fontos eleme lehet az egyszerű és gyors lebonyolítás, amelyre online regisztrációs jelentkezést és elbírálást, és hasonló teljesítési ellenőrzést javasol. A támogatási összegek felhasználása nagyon egyszerűen ellenőrizhető, hiszen az előírás szerint a NAV rendszeréhez csatlakoznak majd a vállalkozások, így könnyedén nyomon követhető a folyamat, amely jelentős adminisztrációs könnyebbséget és költséghatékony megoldást jelent mindenki számára.

„Az IVSZ tapasztalatai szerint a kisvállalkozások versenyképességében az infokommunikációs infrastruktúra és az üzleti környezet kulcsszerepet játszik. Ezt felismerve már több EU ország, többek között Lengyelország, Spanyolország és Portugália, indított olyan üzleti környezetfejlesztési programot, amely a kis és közepes cégek infokommunikációs modernizációját támogatta. A szövetségünk ezért a mai nap nyílt levélben, konkrét programmal együtt javasolja a kormány számára a hasonló kezdeményezések átgondolását.” – nyilatkozta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az IVSZ javaslata, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program harmadik prioritása, a modern üzleti környezet erősítésének célja értelmében, a hazai kiskereskedelemben tevékenykedő (vagyis pénztárgéppel rendelkező) cégek számára biztosítson forrást a pénztárgépeik előírásoknak megfelelő átalakítására, valamint infokommunikációs infrastruktúrájuk modernizációjára, egy jelentősen egyszerűsített és felgyorsított online eljárás segítségével. A bevezetés sikeres végrehajtásához ingyenesen vagy normál belföldi tarifával hívható információs szám létrehozását javasolja az IVSZ, ahol a vállalkozások megfelelő műszaki támogatást kapnak a felmerülő kérdésekre.

A Program célja
EU forrást biztosítani a pénztárgéppel rendelkező cégek számára a pénztárgépük (illetve gépeik) és a hozzá kapcsolódó informatikai infrastruktúra modernizációjára.

Támogatás intenzitás: konvergencia régiókban 70 % (mikro- és kisvállalkozás esetén), a Közép-magyarországi régióban 50 %

Cégenként elnyerhető összeg: 100 000 – 500 000 Ft között

Lebonyolítás: mivel kis összegekről van szó, ráadásul a pénztárgépek miatt egyértelmű a projekt végrehajtása (NAV ellenőrizni tudja a bekötött gépek számát), ezért a lebonyolítást egy egyszerűsített online pályázatleadással javasoljuk.

Értékelés: alanyi jogon kapja meg minden olyan mikro- és kisvállalat, aki igazolni tudja a működését.

A Támogatás összértéke
A programba 100 000 céget javaslunk bevonni, egyenként 100 000 – 500 000 közötti támogatással. Ez alapján kb. 15 milliárd forintból megvalósítható a program (vissza nem térítendő támogatás).

Forrás: GOP 3. prioritás”

Forrás:
Pénztárgépcsere: ha előírja, támogassa is kormány az informatikai eszközpark modernizálását; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2012. november 20.