Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Központosítják a vidéki múzeumokat

Szerző: 2012. november 25.No Comments

„Országos jelentősége miatt 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, egy-egy nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az erről szóló döntést tegnap hozta meg a kormány.

A vidéki múzeumok és könyvtárak az önkormányzatok fenntartásába kerülnek január elsejétől, miután a parlament október 8-án elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997-es törvény módosítását – idézte fel közleményében az Emmi.

Ez alól „nemzeti jelentősége, identitásképző szerepe” miatt kivétel lesz majd 12 megyei múzeumi szervezet, amely nem önálló költségvetési szervként működik tovább, hanem – országos múzeumok tagintézményeként – továbbra is állami fenntartásban marad.

A döntés értelmében január 1-től a Magyar Természettudományi Múzeumhoz tartozik majd a Mátra Múzeum (Gyöngyös) és a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc), a Magyar Nemzeti Múzeum pedig megkapja a Széchenyi István Emlékkiállítást (Nagycenk), a Vay Ádám Muzeális Gyűjteményt (Vaja), a Báthori István Múzeumot (Nyírbátor), a balassagyarmati Palóc Múzeumot, a Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaság és romkertet (Nemesvámos), valamint a Csolt Monostor – Középkori Romkertet és Kiállítóhelyet (Vésztő).

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik tovább a Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) és a Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely), a Szépművészeti Múzeum részeként a Zichy Mihály Emlékház (Zala), a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum részeként a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Pákozd), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként pedig a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (Szenna).

Az önkormányzatok közgyűjteményi és közművelődési feladatainak ellátását, a megyei hatókörű városi múzeumok, illetve megyei könyvtárak állami feladatainak ellátását az állam január 1-től a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja. A megyei közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer végleges fenntartói és működési rendszerének kialakítása az idei év végéig lezárul.”

Forrás:
Központosítják a vidéki múzeumokat; HVG.hu/MTI; 2012. november 22.