Skip to main content
közigazgatási informatika

Nem négy, hanem több mint tízmillió eurót spórolt München a Linuxra és nyílt forrású szoftverekre váltással

Szerző: 2012. november 25.No Comments

„Tavasszal még úgy tippelt Christian Ude, München város polgármestere, hogy városa a Linuxra váltással körülbelül 4 millió eurót spórolt. Most kiderült, hogy több mint a dupláját. A városi tanács független Free Voters csoportjától érkezett egy kérdés, amelyre válaszul elkészült egy kimutatás a megtakarításról.

A város különböző forgatókönyveket vázolt fel. Kiszámolták, hogy mennyibe került volna, ha Windows + MS Office vonalon maradtak volna. Mennyibe került volna a szoftverek frissítése, mennyibe került volna a meglevő hardverek upgrade-je. Mindent összevetve, ha ezen az úton indultak volna el, az 11,6 millió euróba került volna. Az MS Office és az upgrade-jei 4,2 millió euróba, a Windowsok 2,6 millió euróba kerültek volna. A Windows 7-tel kapcsolatos hardverkiadások 5 millió euróba kerültek volna. Az alkalmazásmigrációból fakadó költségek körülbelül 55 ezer euróra rúgtak volna.

Ha a város csak a Windows operációs rendszereket frissítette volna fel Win7-re, de MS Office helyett OOo-t használt volna, akkor a projekt 7,4 millió euróba került volna.

Ezzel szemben a linuxos forgatókönyv – amely mellett döntöttek – csak a fent említett összegek töredékébe került. Mivel nem kellett sem licencre, sem hardverfrissítésre költeniük, kizárólag az alkalmazások migrálása került pénzbe, az egészet megúszták 270 ezer euróból.

Az egyéb járulékos költségek – úgymint az IT személyzet bére, oktatási költségek stb. – körülbelül ugyanannyi – 22 millió euró – volt mindhárom forgatókönyv esetén. Mindent egybevetve a három forgatókönyv teljes költsége kalkulálva:

Windows + MS Office = több mint 34 millió euró
Windows + OpenOffice.org = körülbelül 30 millió euró
Linux + OOo = kevesebb mint 23 millió euró

Az utóbbit választva keletkezett a megtakarítás. A 18 oldalas jelentés letölthető innen. A részletek itt olvashatók.”

Forrás:
Nem négy, hanem több mint tízmillió eurót spórolt München a Linuxra és nyílt forrású szoftverekre váltással; HUP.hu; 2012. november 23.