Skip to main content
gazdaságinformatikatávközléstechnika

A szélessávú hálózatokra összpontosít Németország

Szerző: 2012. november 26.No Comments

„Angela Merkel kancellár ismertette az európai uniós tagállam legújabb, Industrie 4.0 nevű jövőbeli IT-stratégiáját, amelyben kiemelt hely jut a szélessávú fejlesztéseknek.

A most bemutatott csomag főbb elemei az intelligens hálózatok, a nagy sávszélességű hálózatok bővítése és kiépítése, a felhőszolgáltatások és az úgynevezett MINT-tantárgyak (matematika, informatika, természettudomány és technika) támogatása az e-oktatás segítségével. Angela Merkel elvárja, hogy az ágazat támogassa az új kiberbiztonsági törvényt és vállaljon szerepet annak kidolgozásában, mivel ez új terület a kormány számára. Fontos, hogy a helyi cégek jelentsék a kibertámadásokat és a helyes megoldás ezen a területen az, ha bevezetik a jelentési kötelezettséget.

Ezután kitért az Industrie 4.0-ra. Örömtelinek tartja, hogy Németország a Long Term Evolution (LTE) infrastruktúrák kiépítésében és az LTE bevezetésében éllovasnak számít. A fejlesztések és a gigabites társadalommá való átalakulás során sem szabad ugyanakkor megfeledkezni a lakosságról, és a polgárok tanulási képességeit sem szabad túlterhelni. A felhőszolgáltatások fontos kiegészítést és segítséget jelentenek a közepes cégek fejlesztéséhez, de nem tartja megengedhetőnek, hogy az olyan államok, mint Németország nagy mértékben függjenek az internettől.

Dieter Kempf, a BITKOM szakmai szervezet elnöke éppen néhány nappal ezelőtt beszélt arról, hogy milliárdokat lehet megtakarítani az intelligens hálózatokkal. A szövetség amellett lobbizik, hogy mielőbb korszerűsíteni kellene a különböző infrastruktúrákat. „Csak az energiaszektorban a évente 9 milliárd eurót takaríthatnánk meg az intelligensebb hálózatoknak köszönhetően” – jelentette ki a szakember. A nagy infrastruktúra rendszerek modernizálásával, a költségek mérséklésével és a hatékonyság növelésével évente több mint 55 milliárd euró is megspórolható lenne, s a fejlesztésekkel a gazdaság is új impulzusokat kapna.”

Forrás:
A szélessávú hálózatokra összpontosít Németország; SG.hu; 2012. november 18.
Industry 4.0 – Germany takes first steps toward the next industrial revolution; Internet of Things and Services Blog/ Bosch Software Innovations; 2012. október 16.
Hightech-Strategie: Industrie 4.0; Bundesregierung