Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tatabánya adósságának 40%-át vállalhatja át az állam

Szerző: 2012. november 29.december 2nd, 2012No Comments

„ Tatabányán egyeztetett Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a megyei jogú város adósságának átvállalásáról. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy mivel a megyei jogú város pénzügyileg viszonylag stabil helyzetben van, az állam Tatabánya adósságállományának várhatóan az 5000 főnél népesebb településekre vonatkozó sáv alsó határértékét jelentő 40 százalékát vállalja át.

Schmidt Csaba polgármester arról beszélt, hogy a város adósságállománya 2010 után lassan csökkenni kezdett, mert nem a működéshez, hanem a fejlesztésekhez vettek fel hitelt, azon belül is főleg az Uniós támogatások elnyeréséhez szükséges önrész biztosításához. A fedezetet a város bevételei, elsősorban a tudatos iparfejlesztés eredményeként növekvő iparűzési adó jelenti. A polgármester azt is elmondta, hogy Tatabányának nincs folyószámlahitel-tartozása, és az állami adósságátvállalás nagyon jelentős segítséget jelent, hogy a felszabaduló forrásokat az alapfeladatok ellátásának fejlesztésére fordíthassák.

Tatabányának a forinthitelek mellett egyharmadnyi svájci frank-, továbbá euróalapú adóssága is van, de még nincs döntés, hogy az állam melyiket vállalja át. Kérdésünkre Schmidt kijelentette, hogy hitelt csak fejlesztési céllal vettek fel, így azokkal nem spekuláltak.A tárgyalásokon a város vezetői azt szeretnék elérni, hogy az állam lehetőleg a rövid távú hiteleket vállalja át.

Az Állami Számvevőszék utolsó, 2011-es jelentése szerint Tatabánya adósságállománya 2007-2010 között (a várost 1990 és 2010 között vezető Bencsik János hivatali idejének utolsó három évében) ugrott meg, 3,5 milliárd forintról 12,8 milliárdra. A legnagyobb tételt az új strand és élményfürdő létrehozása jelentette.”

Forrás:
Tatabánya adósságának 40%-át vállalhatja át az állam; Index.hu; 2021. november 29.