Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nyolcmilliárdos adósságtól szabadítja meg az állam Dunaújvárost

Szerző: 2012. november 30.No Comments

„Nyolcmilliárd forint adósságot vállal át a kormány Dunaújvárostól, az erről szóló megállapodást május végéig szeretnék aláírni – jelentette be a város vezetőivel folytatott csütörtöki tárgyalást követően az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán elmondta: áttekintették a megyei jogú város adósságállományának mértékét és szerkezetét, majd ígéretet tett arra, hogy nyolcmilliárdot átvállalnak. Hozzátette: a város erős lehetne a kultúra, a sport, a szociális és oktatási területeken, ha nem lenne adósságcsapdában. Emlékeztetett arra, hogy alig egymillió ember él olyan településeken, amelyek nincsenek teljesen eladósodva, ezért a kormány 621 milliárd forintot vállal át az önkormányzatoktól országos szinten.

A miniszter kiemelte, hogy a „hármas fogság szorításán” (háztartások devizahitelei, államadósság, önkormányzatok eladósodottsága) enyhíteni kell, mert azok komoly szociális válsággal fenyegetnek, és a jövőt veszélyeztetik. Az adósságkezelést követően megbízható, korrupciómentes és átlátható rendszereket vezetnek be az élet minden területén, hogy „újra ne eshessünk bele hasonló csapdákba”. Példaként említette az egészségügyet, ahol állami kézbe kerültek a kórházak. Közölte: egyetlen régióban a kórházak a közös energiabeszerzés révén fél év alatt másfél milliárd forintot spóroltak, Budapesten pedig a központosított gyógyszerbeszerzés eredményeként egy év alatt 6 milliárd forinttal kevesebbe került a gyógyszer.

A Dunaújvárosi Főiskola kapcsán elmondta: működőképes felsőoktatási intézmény lenne, de olyan „értelmetlen és rosszul elvégzett PPP-s beruházás terhe alatt nyög”, amely újabb cselekvésre készteti a kormányt. Úgy vélte, a tehertől megszabadítva önállóan is életképes intézmény lehet a műszaki felsőoktatás területén. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Dunaújváros 18 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik. Jó lehetőség a város számára a kormánnyal kötendő megállapodás, hiszen a felszabaduló forrásokat szociális területre, munkahelyteremtésre és fejlesztésekre lehet fordítani – tette hozzá. Cserna Gábor (Fidesz) polgármester kiemelte, az adósságátvállalás a második legjelentősebb lépés az önkormányzatiság történelmében az 1990-es megalakulás után. Örömét fejezte ki a kormány szándéka miatt és jelezte: a sport, a kultúra és az oktatás is fellendülhet az adósságteher mérséklődésével.”

Forrás:
Nyolcmilliárdos adósságtól szabadítja meg az állam Dunaújvárost; Napi Gazdaság; 2012. november 29.