Skip to main content
hírközlésinformatikaInternet

Globális internet-szabályozás: az EU „beásta magát”

Szerző: 2012. december 3.február 15th, 2014No Comments

„Az EU tagállamai közös állásfoglalásukban határozottan kiállnak a „nyitott és globális internet mellett”, és ellenzik a nemzetközi telekommunikációs szabályok javasolt változtatásait. Az ENSZ illetékes szabályozó testülete, az ITU tagjai a jövő héten ülnek össze Dubaiban.

Az Európai Unió illetékesei pénteken egyértelműen kinyilvánították a nemzetközi telekommunikációs szabályozás tervezett változtatásaival kapcsolatos álláspontjukat. Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális- és médiaügyekben illetékes alelnöke szerint fennáll a veszélye annak, hogy az ENSZ egyes tagországai és a multinacionális cégek „valódi háborút” vívjanak egymással az internet feletti „valós kontroll” megszerzéséért.

„Valódi csatát folytatunk annak eldöntéséért, hogy hogyan szabályozzuk az internetet – írta pénteken kiadott közleményében Kroes. – Az Európai Unió határozott véleménye az, hogy az internet működik. Márpedig azt, ami működik, nem kell megjavítani.”

Az ENSZ illetékes szerve, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (International Telecommunications Union, ITU) 193 tagországának képviselői a jövő héten találkoznak Dubaiban, hogy felülvizsgálják a szektor működési feltétételeit meghatározó Nemzetközi Telekommunikációs Szabályozásokat (International Telecommunications Regulations, ITRs). Az ITRs-t utoljára 1988-ban módosították, így az internettel kapcsolatos kérdéseket hivatalosan nem szabályozza.

Több ENSZ-tagállam – köztük Oroszország – úgy véli, hogy az ITU-nak az internetre is ki kellene terjesztenie befolyását. A szervezet jogkörének tervezett bővítését számos, a világháló szabadságáért és nyitottságáért aggódó, az online cenzúra elterjedésével szemben elkötelezett megfigyelő és az EU-képviselő is ellenzi.

Kroes, aki már korábban is több alkalommal kifejtette, ellenzi a tervezett változtatásokat, pénteki nyilatkozatában ismételten elkötelezte magát a jelenlegi internetszabályozás fenntartása mellett. Az EB alelnöke az unió tagországainak közös állásfoglalását is felvázolta. „[Az internet] egy felbecsülhetetlen értékű, bárki számára elérhető globális erőforrás, amelynek minden körülmények között meg kell őriznie nyitottságát” – hangsúlyozta, hozzátéve: „Ezt, vagyis a jelenlegi pozíciók melletti kiállást visszük magunkkal Dubaiba.””

Forrás:
Globális internet-szabályozás: az EU „beásta magát”; Dávid Imre; Computerworld; 2012. november 30.