Skip to main content
informatikatechnikatudomány

Mely technológia okozhatja az emberiség vesztét?

Szerző: 2012. december 3.No Comments

„A Cambridge Egyetemen már azzal foglalkoznak a tudósok, hogy vajon milyen technológiák vethetnek véget az emberi életnek. A cél az egyes technológiák lehetséges kockázatainak tudományos feltárása.

A Centre for the Study of Existential Risk (CSER) nevű központot három kutató hívta életre: Huw Price filozófus, Martin Rees asztrofizikus és Jaan Tallinn, a Skype társalapítója. Ugyan pontosan tudják, hogy kutatási témájuk a tudományos-fantasztikus filmek jeleneteit idézi, azonban meggyőződésük, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozni kell. „További veszélyt jelent, ha ezeket a jelentős kockázatokat nem vesszük komolyan és nem tanulmányozzuk őket tudományos vizsgálatok keretében” – jegyezte meg Huw Price.

A vizsgált technológiák között van a mesterséges intelligencia és a mesterséges élet, a nano- és a biotechnológia. A szakemberek mindegyiket tüzetesen meg fogják vizsgálni és megbecsülik, hogy az egyes technológiák mekkora veszélyt jelenthetnek az emberiségre nézve. A cél annak kiderítése, hogy melyik az a pont, amikor már az adott technológia nem uralható teljes mértékben. „Komolyan kell gondolnunk arra a lehetőségre, hogy lehet egy Pandóra szelencéje pillanat, amelynek katasztrofális következményei lehetnek” – tette hozzá Price.

Az egyik fő veszélyt az jelentheti, hogy ha egy technológia saját intelligenciával rendelkezik és a környezetét a saját igényeinek megfelelően kezdi átalakítani. Éppúgy, ahogy ezt az emberek is teszik évezredek óta. „Vegyük például a gorillákat. Nem azért veszélyezteti őket a kihalás, mert mi fellépünk ellenük, hanem azért, mert a környezetüket úgy alakítottuk át, hogy az megfelel nekünk, de az ő túlélésüket viszont már lehetetlenné teszi. Egy nap az emberiség is kerülhet hasonló helyzetbe” – hangsúlyozta a kutató. Price szerint a mostani korszakban kritikus pont lehet például az, hogy ha a számítógépek programokat kezdenek készíteni és ezzel a saját technológiájukat fejlesztik ki.”

Forrás:
Mely technológia okozhatja az emberiség vesztét?; Berta Sándor; SG.hu; 2012. november 28.