Skip to main content
közigazgatás: magyar

Óbuda polgármestere a közigazgatás átalakításáról

Szerző: 2013. január 6.No Comments

„Bús Balázs óbudai polgármester vállalhatónak tartja a főváros és a kerületek közötti forráselosztás módosított arányait

Mivel a felelősen gazdálkodó önkormányzatokat nem érinti érdemben az adósságrendezés, Bús Balázs óbudai polgármester reméli, az állam őket tervezett beruházásaik esetleges támogatásával „kompenzálja” majd valamilyen módon. Lapunknak elmondta azt is, bízik benne, a III. kerületi lakosok számára is pozitív változásokat hoz a közigazgatás átalakítása.

– Mit éreznek majd a járási rendszer „beindulásából” az idén az óbudai lakosok?
– Bízom benne, tovább javul a közigazgatás. Már idáig is próbáltuk minél inkább ügyfélbaráttá tenni a rendszert, s mivel januártól az ügyek jó részét egy helyen lehet elintézni, az óbudai polgárokat is elégedettséggel töltheti el az egyébként igen jelentős változás.

– Azért az önkormányzat és a most felálló hivatal között lehetnek konfliktusok.
– Nem igazán, mondhatni, eddig jól halad az átszervezés. Tapasztalataim szerint az egész folyamat alaposan elő volt készítve. Mi biztosítottuk a szükséges helyiségeket, s remélem, a további közös munkát is az eddigi együttműködés jellemzi.

– Átalakul a közoktatás rendszere is, mit jelent ez a kerületi intézmények, illetve tanáraik és diákjaik számára?
– Ez már izgalmasabb kérdés, ugyanakkor össze is függ az előzővel. Járási tankerületi igazgatók felügyelik majd az állami fenntartásba kerülő iskoláinkat, így az önkormányzatnak kevesebb beleszólása lesz az intézmények működésébe. Ugyanakkor, mivel a nálunk kinevezett tankerületi vezető korábban a III. kerületi önkormányzatnál látott el hasonló feladatot, ez szerencsére megkönnyítheti a helyzetet. Egy biztos, lényegi változások a diákok és a tanárok számára nem lehetnek, és 2013 nyaráig, vagyis ebben a tanévben még minden változatlanul zajlik majd. Hogy ezt követően milyen mértékben, s miként tudunk majd pluszszolgáltatásokat biztosítani az óbudai diákok és tanáraik számára, azt a költségvetés figyelembevételével tudjuk meghatározni.

– Ez utóbbi lehetőségre vonatkozóan létezik világos szabályozás?
– Még nem, viszont a kerületi intézmények képviselőivel már január–februárban leülünk egyeztetni ebben a témában, hogy nagyjából felmérjük a helyzetet és az igényeket.

– A parlament a közelmúltban módosította a főváros-kerületek forráselosztási arányát. Mennyiben érinti ez és az önkormányzati adósságrendezés Óbudát?
– A forrásmegosztás mindig is húsba vágó kérdés volt, ugyanakkor látni kell, hogy a fővárosi közlekedés anyagi fedezetének biztosítása fontos ügy, ráadásul ez közös felelősségünk is. A parlament által nemrégiben elfogadott, az arányokat némileg a Fővárosi Önkormányzat javára billentő módosítást vállalhatónak tartom. Ami az adósságrendezést illeti, Óbudának csupán mintegy 1,5 milliárd forintos tartozása van jelenleg, s ha a kormány által közölt, ránk is érvényes negyvenszázalékos átvállalást vesszük, ez éves szinten mindössze hatvanmillió forintot jelent. Márpedig ez korántsem jelentős tétel egy ekkora méretű önkormányzat büdzséjében. Viszont bízom benne, hogy a felelősen gazdálkodó helyhatóságok esetében, mivel adósságot nem igazán kell átvállalni tőlük, az állam a tervezett beruházások, fejlesztések tekintetében nyújt majd nagyobb segítséget. Talán nem túlzás azt mondani, ez így lenne tisztességes…”

Forrás:
Kacsoh Dániel cikke; Magyar Hírlap; 2013. január 2.