Skip to main content
Internetjogpolitikai informatikatársadalom

Öngyilkos lett az adatlopással vádolt aktivista

Szerző: 2013. január 14.One Comment

„Feltörte az egyik legnagyobb akadémiai internetes könyvtárat, a sértett cég beperelte, majd kiállt mellette, mert túl durva ítéletet kapott az internetes csodagyerekként számon tartott férfi.

Huszonhat évesen felakasztotta magát new yorki lakásában Aaron Swartz, a holttestét ma találta meg a barátnője – írja a New York Times online. Swartz tizennégy évesen benne volt az internetes információgyűjtést segítő világszerte használt RSS nevű alkalmazás megalkotásában. Internetes csodagyerekként, majd szerzői jogi aktivistaként lehetett ismerni, amióta letöltött 4,8 millió fájlt a JSTOR nevű tudományos publikációkkal foglalkozó oldaláról, és szabadon hozzáférhetővé tette az egyébként fizetős tartalmakat.

A JSTOR beperelte Swartzot, akit végül 100 ezer dollár ellenében engedtek szabadlábra, azonban az ügy nem zárult le, legrosszabb esetben 35 év börtönbüntetés és egymillió dolláros kártérítési kötelezettség fenyegette a hackert. A bírósági ítélet után két nappal a JSTOR vezetője feltöltött a Pirate Bayre egy 32 gigabájtos fájl, amelyben sok cikk elérhető, ezzel is kifejezte, hogy ellenzik döntést, és kiállnak Swartz mellett. A New York Times szerint Swartz a botrány kirobbanása óta komoly depresszióval küzdött, halála mégis váratlanul érte a környezetét.”

Forrás:
Meghalt az RSS társfeltalálója; [origo]; 2013. január 13.
Lásd még:
Internet Activist, a Creator of RSS, Is Dead at 26, Apparently a Suicide; New York Times; 2013. január 12.
35 év börtön tudományos cikkek letöltéséért; Dajkó Pál; IT café; 2011. július 17.
Aaron Swartz meghalt; Kitzinger Dávid; Kitzinger.blog; 2013. január 12.