Skip to main content
közigazgatási informatika

61 millió euróba került München Linuxra váltása

Szerző: 2013. január 22.No Comments

„Egy új tanulmány alapján közel sem nevezhető sikertörténetnek a müncheni LiMux projekt, amelynek keretében a közintézmények számítógépeire Linux került.

A Hewlett-Packard munkatársai az általuk készített dokumentumban teljesen más eredményre jutottak, mint korábban a müncheni városháza szakértői. Az új anyag szerint a Microsoft, illetve a Linux szoftverek (Windows XP és Office 2003 kontra Ubuntu és OpenOffice.org) viszonylatában gyakorlatilag nem lehet beszélni megtakarításról. A licencdíjak nélkül a tíz évre kiszámított üzemeltetési költségek a Microsoft esetében 17 millió eurót, míg a Linuxnál 60,7 millió eurót tesznek ki. A kiadások között vannak a felhasználók képzésével, a terméktámogatással és a bevezetéssel kapcsolatos költségek. Az utóbbiak a Linux kapcsán különösen szembetűnőek, aminek oka, hogy a tíz év alatt összesen három disztribúció is megfordult a közintézmények számítógépein.

Jan-Jürgen Eden, a tanulmány felelőse elmondta, hogy a korábbi dokumentum készítésekor számos szempontot nem vettek figyelembe, így érthető, hogy a Linux végzett az első helyen. Fontos továbbá, hogy minden negyedik PC-n továbbra is Windows operációs rendszerek működnek, mert nem minden feladatot lehetett a Linuxot futtató számítógépeken elvégezni.

„A megadott 11 millió eurós megtakarítás így egész egyszerűen nem jöhet ki” – jegyezte meg végül Eden. A tanulmányt a Hewlett-Packard a Microsoft megbízásából végezte el. Münchenben jelenleg a közigazgatásban használt 11 000 számítógépen fut Linux és összesen 15 000 PC-t láttak el ingyenes irodai programcsomaggal. A korábbi vélemény az volt, hogy a 2006-ban megkezdett átállással 10 millió eurót takarított meg a város.”

Forrás:
61 millió euróba került München Linuxra váltása; Berta Sándor; SG.hu; 2013 január 22.