Skip to main content
közigazgatási informatika

Nem mindenkinek tetszik a kormány és a Microsoft megállapodása

Szerző: 2013. január 22.One Comment

„A nyílt dokumentumformátum támogatói nyílt levélben bírálják Orbán Viktort azért, hogy a 2010-ben meghirdetett szoftverpiaci nyitás csak a szavak szintjén valósult meg, és továbbra is a Microsoft mellett áll a kormány.

Az ODFA közleménye egy tanulmányra hivatkozva megállapítja, hogy a jelenleg alkalmazott irodai szoftverek központilag támogatott alkalmazása százmilliárdos nagyságrendű kárt okoz az államnak, és kiemelik, hogy az uniós tapasztalatok szerint is a „tulajdonosi” zárt szoftverek beszerzése előnytelen üzlet. Véleményük szerint erős és független kormányzati informatika csak a nyílt szabványok, nyílt dokumentumformátum (ODF) kötelező államigazgatási alkalmazásával alakítható ki.

„Az állami szolgáltatások felhasználói, azaz intézmények, vállalkozások és állampolgárok közvetlenül érdekeltek a nyílt formátumok, nyílt szabványok közigazgatási alkalmazásában, mivel egy valóban nyílt e-közigazgatási rendszer esetében nem kell megvásárolniuk drága, zárt forráskódú irodai szoftvereket ahhoz, hogy használhassák az állam által működtetett informatikai közműveket. A szoftvermonopólium piacteremtésének lényege, hogy az adott vállalat adja a kizárólagos platformot, az alaptechnológiát, és csak erre épülhetnének rá a kereskedelmi és technológiai alvállalkozók, partnerek. Ez jelentősen leszűkíti a versenyt, kifejezetten akadályozza az innovációt.”

„Az Európai Unió, a hazai szakpolitikusok is számtalanszor hangsúlyozták, hogy az üdvözlendő irány egyértelműen a semleges, nem egyetlen gyártó befolyása alatt álló, konszenzusos alaptechnológiák és a valódi, nyílt szabványok választása, amely azonnal növeli a stratégiai mozgásteret, elősegíti az innovációt, és lehetőséget ad a hazai cégeknek, hogy függetlenül, értéknövelő módon, fővállalkozóként végezhessék tevékenységüket.”

Megállapítják, hogy a 2012-es év során sajnos bebizonyosodott, hogy a kormány az elmúlt másfél-két évben csupán a szavak szintjén támogatta a nyílt dokumentumformátumok alkalmazását, és a formátumok alkalmazása során számos alkalommal az amerikai szoftveróriás érdekeit képviseli a hazai vállalkozások, felhasználó intézmények és az állampolgárok ellenében. Nem értenek egyet azzal, hogy egy amerikai multinacionális vállalat által biztosított eszközök és szolgáltatások teszik Magyarországot egy „több ponton összekapcsolt, modernebb és hatékonyabb társadalommá”.

„Tekintettel arra, hogy a Microsoft második emberével való találkozása és az Ön ezt követő döntése nélkül nyilván nem lett volna lehetséges egy ilyen politikai hátraarc a korábbi törekvésekhez képest, személyesen Önhöz fordulunk az ügy kapcsán. A közoktatási portál létrehozásával kapcsolatban kérjük Önt, hogy hozza nyilvánosságra a Microsofttal megkötött stratégiai megállapodás minden részletét, hogy láthatóvá váljanak azok az előnyök, amelyekért Ön a továbbiakban fel kívánja adni az ország informatikai függetlenségét.”

A szervezet évértékelőjében bírálja, hogy a kormány által korábban meghirdetett, 50-60 000 munkaállomást érintő újabb pilotok, átállások többsége el sem jutott a megvalósításig, mellesleg a korábbi eredmények sem kerültek nyilvánosságra. Bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szólamok szintjén jelezte, hogy a projektek igazolják az átállás megvalósíthatóságát, a folyamat soha nem kezdődött el. Mindeközben a központi IT infrastruktúra fejlesztéséért felelős Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) az IT struktúrák frissítését és egységesítését a legújabb Microsoft szoftverek beszerzésével végezte el.

Kifogásolják, hogy az állami informatikai közművek nagy része a mai napig nem teszi lehetővé, hogy az állampolgárok, vállalkozások, önkormányzatok nyílt dokumentumformátumokat és szabad szoftvereket alkalmazva tudják használni az állami szolgáltatásokat(pl. pályázati rendszerek, Magyar Államkincstár alkalmazásai, ügyfélkapu stb.). „Miközben a kormány azt szeretné elérni, hogy az államigazgatás hatékonyabban és olcsóbban működjön, ugyanakkor saját maga is a zárt, költséges és nemszabványos megoldásokat vásárolja meg, és telepíti munkaállomások százezreire a közhivatalokban, oktatási intézményekben, ezzel gátolva saját meghirdetett céljait.””

Forrás:
Nyílttá tenné a közigazgatási szoftvereket az ODFA; SG.hu; 2013. január 22.
Nyílt levél Orbán Viktorhoz; ODFA Magyarország; 2013. január 21. (pdf)