Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics: A közigazgatás várja a nyelveket beszélő fiatal munkavállalókat

Szerző: 2013. január 28.No Comments

„A közigazgatási pálya a piacképes tudással rendelkező, nyelveket beszélő, külföldi tapasztalatot szerzett fiatalok számára is versenyképes lehet – mondta Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program 2012 pénteki, ünnepélyes záró rendezvényén beszélt erről az Országházban.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter értékszempontból a piaci szektorban folytatott tevékenységnél magasabb rendűnek nevezte a közigazgatási pályát, amelyben a közérdekért, a közjóért tevékenykednek az emberek, nem csupán saját hasznukat, érdekeiket követik. Közölte: 2010-ben a hivatalba lépő kormány az állam újjászületésének elindításában határozta meg fő célját.

A középtávon, 5-7 év alatt megvalósítható cél részeként az új intézményrendszer mintegy három év alatt már kiépült, a közigazgatás személyzetének és kultúrájának megújítása azonban ennél hosszabb feladat – fűzte hozzá. Navracsics Tibor – aki a közigazgatási ösztöndíjprogram második évfolyamát búcsúztatta – hangsúlyozta, a kormány 2010-ben azért hirdette meg ezt a programját, hogy megfelelő képzettségű fiatalokat toborozzon a közigazgatás számára.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára a közigazgatásban véghez vitt változásokról szólva közölte: a héten egyszerűbb és következetesebb teljesítményértékelési módról hozott rendeletet a kormány. Beszámolt arról is, hogy a járási hivatalok létrehozásával és a kormányablakok folyamatos megnyitásával a végéhez közeledik az intézményi átalakítás.

Az államtitkár a személyi megújulással kapcsolatban szintén hangsúlyosan szólt az ösztöndíjprogramról, amely már a harmadik évébe lépett. Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke elmondta, hogy a programra mintegy 640-en jelentkeztek, és 148-an közülük teljesítették.

A résztvevők nyolc hónapot a hazai központi közigazgatásban töltöttek, majd két hónapra valamelyik európai uniós ország központi közigazgatási intézményéhez kerültek gyakorlatra. A legtöbben, 31-en, Németországban szereztek tapasztalatokat.”

Forrás:
Navracsics: A közigazgatás várja a nyelveket beszélő fiatal munkavállalókat; Híradó.hu/MTI; 2013. január 25.