Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csonka Ernő váltja Hidas Jánost a KIH élén

Szerző: 2013. január 28.No Comments

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős helyettes államtitkára, Csonka Ernő lesz a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal új elnöke február 1-jétől, miután Hidas János lemondott posztjáról.

Az új elnök egyik legfőbb feladata lesz előkészíteni a megyei és fővárosi kormányhivatalok középirányító szervének, a Nemzeti Államigazgatási Központnak az integrálását a KIH-be.

A Nemzeti Államigazgatási Központ a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalba történő beolvadásával a kormányzat személyzeti politikájának végrehajtása, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alapkezelő feladatai, valamint a minisztériumhoz tartozó – főként személyügyi – európai uniós projektek kiegészülnek a területi közigazgatási reform és a kormányablak rendszer létrehozására irányuló uniós projektek egy részével.

A hivatal új elnökét Biró Marcell közigazgatási államtitkár javaslatára Navracsics Tibor nevezi ki. Csonka Ernő helyettes államtitkárként az egyik szakmai vezetője volt a megyei kormányhivatali rendszer, valamint a járási hivatalok kialakításának, s ő felügyeli a kormányablakok ügyfélszolgálati munkatársainak képzését és az ott intézhető ügykörök egyablakos ügyfélszolgálatba történő integrálását is.

Mint ismert a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal 2012 augusztusában jött létre a KIM több háttérintézményének összevonásával, miután a tárca szükségesnek látta olyan ágazatközi intézmény létrehozását, amely alkalmas a koordinációs és hatósági, kutatási, forráselosztási, valamint a fenntartói irányítási feladatok ellátására.

A Wekerle Sándor Alapkezelő, a KIM igazságügyi szolgálata, az Ecostat Kormányzati Hatásvizsgálati Központ, valamint a tárca vagyonkezelő központja is az egységes hivatal része lett. Az összevont intézmények gazdaságosabban és hatékonyabban működnek. Az új hivatal lehetőséget ad arra is, hogy a KIM háttérintézményei által megvalósított, európai uniós forrásból finanszírozott programokat egységes projektszervezetben valósítsák meg, amely segítheti a szakmai programok végrehajtásának ellenőrzését.”

Forrás:
Csonka Ernő váltja Hidas Jánost a KIH élén; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. január 25.