Skip to main content
közigazgatási informatika

Több százezer projekt adata lesz lekérdezhető az új pályázati adatbázisból

Szerző: 2013. február 11.No Comments

„Megvalósítási szakaszba lépett az Európai Unió által is támogatott, „A fejlesztéspolitika egységes informatikai támogatása” elnevezésű projekt – jelentette be közös sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.(NISZ).

A FAIR projekt célja, hogy létrejöjjön a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR), valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR), illetve az ezekhez kapcsolódó hardver termékek, IT infrastruktúra és szoftverkörnyezet. A projekt része a rendszer használatához szükséges képzések biztosítása is.
A FAIR országos kiterjedésű, vezetői információs-, elemző- és kontrolling- rendszerként fog működni, amely biztosítja az egységes tervezést és végrehajtást a fejlesztéspolitikában. A rendszer alkalmazásával több ezer hazai és uniós támogatási konstrukció, közel százezer projekt adata lesz gyorsan lekérdezhető és átlátható. Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben tehet közzé minden, a pályáztatással kapcsolatos információt, valamint kommunikációt folytathat az ügyféllel a FAIR központi rendszer egységes felületén keresztül.

A Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR) kifejlesztésével ugyanakkor az NFM fejezeti előirányzataiból finanszírozott támogatások pályázatkezelő ügyviteli és monitoring rendszere jön létre, így biztosítva az egységes pályázatkezelést.
A FAIR projekt megvalósulásával a vállalkozások, szervezetek számára lehetővé válik az elektronikus pályázati ügyintézés, illetve az egyes pályázatok, szerződések státuszának webes nyomon követése. A projekt jelentősen javítja a jelenlegi közszolgáltatás minőségét, valamint a korábbiaknál szélesebb kör számára teszi elérhetővé a fejlesztési célú forrásokat.
A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2012. december 14-én írta alá a vállalkozási szerződést a WELT 2000 Kft-vel és az iFlow Kft-vel mint együttes ajánlattevőkkel, a KIFÜ vezette konzorciumnak 2013. december végére kell megvalósítani a projektet.

A forrás összege 2 330 156 520 Ft, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam finanszíroz.

A FAIR projekt kommunikációját a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. végzi.”

„Év végére megvalósul a FAIR, azaz egységes felületen, elektronikusan zajlik majd a pályázati ügyintézés.

Megkezdődött a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR), valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer (NPR) kiépítése. A döntően európai uniós forrásból finanszírozott, összességében 2,33 milliárd forint értékű projekt 2013 végére fejeződik be. A tender nyerteseivel a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség múlt év végén írta alá a vállalkozói szerződéseket. Az alkalmazásfejlesztést (beleértve a kapcsolódó hardvert, IT infrastruktúrát, szoftverkörnyezetet és képzést) – 1,9 milliárd forint értékben – a Welt 2000 Kft. és az iFlow Kft. végzi. A minőségbiztosításra (61 millió forint értékben) a Kürt Zrt. kapott megbízást.

A FAIR országos kiterjedésű, vezetői információs, elemző- és kontrolling rendszerként működik majd. Alkalmazásával mind a hazai, mind az uniós pályázatok, projektek adatait könnyen és gyorsan át lehet tekinteni. Az adatbázison keresztül az érintettek egyablakos rendszerben férhetnek hozzá a pályáztatással kapcsolatos információhoz. Lényegesen egyszerűsíti a pályázók dolgát az egységes webes felületen történő elektronikus ügyintézés lehetősége, valamint az, hogy pályázataik, szerződéseik állapotát a weben követhetik nyomon. (Jelenleg a MAG Zrt. által működtetett call centerhez fordulhatnak az ügyfelek a pályáztatással kapcsolatos kérdéseikkel. A FAIR projektnek nem része call center kialakítása.)
Mivel a FAIR központi rendszer összekapcsolódik majd a pályázatkezelő rendszerekkel, valamint a pályázót és a pályázatot ellenőrző közhiteles adatokat nyilvántartó rendszerekkel, a pályázóknak a jelenleginél sokkal kevesebb dokumentumot kell a jövőben maguknak beszerezniük, csatolniuk. Mindennek eredményeképpen felgyorsul a pályázatok feldolgozási ideje, azaz csökken a teljes folyamat átfutási ideje.”

Forrás:
Több százezer projekt adata lesz lekérdezhető az új pályázati adatbázisból; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
Pályázatok egységesen; Majláth Judit; Computerworld; 2013. február 8.