Skip to main content
közigazgatás: magyarmédiaművelődéstörvények, határozatok

A Miniszterelnökséghez került a MaNDA

Szerző: 2013. február 17.No Comments

„A szétaprózott erőforrások mederbe terelésével, a koordinációs problémák elhárításával, a kulturális örökség digitalizálásának dinamizálásával indokolja a kormány, miért volt szükség a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (MaNDA) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felügyelete alól a Miniszterelnökség alá helyezni.

A Magyar Közlönyben a héten jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítja csütörtöktől a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot és Filmintézetet.

Az MTI kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy az „irányítói jogok gyakorlója” Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Mint megjegyezték, a fenntartóváltás a törvény szerint nem befolyásolja a határozott idejű kinevezéseket. Lovas Lajos 2011-ben pályázati úton nyerte el főigazgatói kinevezését, amely 2016. november 1-jéig szól. „A főigazgató munkáltatói jogait mostantól Lázár János államtitkár gyakorolja” – írták.

A Miniszterelnökség hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a digitalizációval kapcsolatos projekteknek és a terület kínálta lehetőségek kiaknázásának. „Az, hogy a területet közvetlenül a Miniszterelnökség irányítja, nem példa nélkül való. Korábban Magyarországon is a Miniszterelnöki Hivatal alá tartoztak a kulturális digitalizációval foglalkozó intézmények, külön államtitkár irányítása mellett” – emlékeztetettek, hozzátéve, hogy ez a megoldás lehetőséget ad a szétaprózott erőforrások mederbe terelésére, a koordinációs problémák elhárítására, a kulturális örökség digitalizálásának dinamizálására és a MaNDA által fejlesztett egységes, központi felület mielőbbi feltöltésére.

„A MaNDA feladatai túlnyúlnak a kulturális területen. A hungarikum-törvény szerint a MaNDA feladata például a Magyar Értéktárak által digitalizált dokumentumok őrzése és nyilvánosságra hozatala. A MaNDA által fejlesztett központi adatbázisok, tervezett szolgáltatások ugyanakkor a kultúrgazdaság területét is érintik, komoly finanszírozási potenciál ígéretét hordozzák magukban nem csupán a kulturális szereplők számára. Nem kritikáról van szó tehát, hanem racionalizálásról. A Miniszterelnökség fenntartása elősegíti a különböző minisztériumok által felügyelt területeken folyó munka koordinálását” – válaszolták arra kérdésre, hogy mennyire tekinthető az Emmi kritikájának a terület kiszervezése.

Az elmúlt időszak eredményeit ismertetve rámutattak, hogy a MaNDA összességében 2 milliárd forintnyi uniós forrásra pályázott az oktatási célokhoz közvetlenül kapcsolódó kulturális térinformatikai rendszer kialakítására. „Az intézményen belül eddig olyan fejlesztések folytak, amelyek megalapozzák a teljes rendszer működését. Ilyen a kötelespéldány feltöltő rendszerre is rendelkező univerzális adatbázis vagy a kulturális GPS pilot vagy az e-learning pilot csomag” – írta a Miniszterelnökség.”

Forrás:
A Miniszterelnökséghez került a MaNDA; HVG.hu/MTI; 2013. február 15.
A Kormány 25/2013. (II. 12.) Korm. rendelete az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet módosításáról; Magyar Közlöny; 2013. évi 21. szám, 2013. február 12.; 1581. oldal (pdf)