távközlés

Új mobilszolgáltató léphet a szlovák piacra

Szerző: 2013. február 25.No Comments

„Várhatóan még az év végéig döntenek arról, hogy az érdeklődők közül melyik külföldi mobilszolgáltató léphet be negyedikként a szlovák piacra – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

A szlovák Távközlési Hivatal (TÚSR) elektronikus árverés útján már az idén dönt arról, hogy ki lehet majd a negyedik mobilszolgáltató Szlovákiában és a nyertes még az idén megkapja a működtetéshez szükséges engedélyeket is – közölte a Távközlési Hivatal szóvivőjére hivatkozva a gazdasági lap. Az elektronikus árverés résztvevői a 800 megahertzes az 1800 megahertzes valamint a 2600 megahertzes sávtartományokban lévő frekvenciák elnyeréséért licitálhatnak. Az 1800 megahertzes tartományban lévő frekvenciákat csak olyan nyerheti el, aki még nem rendelkezik ilyennel – fejtette ki a szóvivő.

Egyelőre hivatalos forrásból nem közölték, hogy mely vállalatok érdeklődnek az árverés iránt, a HN viszont úgy tudja, hogy 5 külföldi vállalatnak lehetnek ilyen irányú tervei. A potenciális érdeklődők között elsősorban a leggazdagabb csehnek tartott, Peter Kellner PPF Group nevű pénzügyi csoportját, valamint a vietnámi érdekeltségű Viettel vállalatot említi a lap, amely utóbbi a múltban már egy szlovákiai leányvállalat megalapításával is bizonyságot tett arról a szándékáról, hogy be kíván lépni a szlovák távközlési piacra.

A lehetséges érdeklődők – a HN által közölt – csoportjában található még a több kelet-európai érdekeltséggel is rendelkező angol Vodafone, valamint két, az európai piac iránt érdeklődő ázsiai cég, a japán NTT Docomo valamint az indiai Bharti Airtel is. Egyelőre az érintettek mindegyike elzárkózott esetleges befektetési szándékának megerősítésétől. Szlovákiában jelenleg három mobilszolgáltató működik, ezek a német Telekom, a francia Orange valamint a szlovák piacra harmadikként érkezet Telefonica (O2).”

Forrás:
Új mobilszolgáltató léphet a szlovák piacra; SG.hu/MTI; 2013. február 21.