gazdaságközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Csak mesterszakos meteorológus készíthet előrejelzést

Szerző: 2013. március 1.No Comments

„Csak megfelelő képzettséggel és infrastruktúrával lehet meteorológiai tevékenységet végezni, tartalmazza a meteorológiai tevékenységről szóló törvény tervezete, amelyet közigazgatási egyeztetésre bocsátott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A kormány honlapján csütörtöktől olvasható jogszabálytervezetben rögzítenék azt is, hogy meteorológiai előrejelzést kizárólag meteorológus mesterszakon szerzett (MSc) diplomával rendelkező ember készíthet. A tervezet hatásvizsgálati dokumentuma szerint a meteorológiai törvény a magánkézben lévő meteorológiai szolgáltatók – mintegy negyven ember – számára előnyös.

A tervezethez mellékelt magyarázatban azt írják: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenysége „stratégiai fontosságú”, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza. Az előterjesztés többek között megszabja, hogy milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység, meghatározza az előrejelzésekkel, veszélyjelzésekkel és riasztásokkal kapcsolatos kötelezettségeket.

A törvénytervezet megszabja, hogy melyek azok a meteorológiai tevékenységek, amelyeket kizárólag állami szervezetek végeznek. Több tarifa bevezetéséről is rendelkezik, amelyekre – mint írták – „az állampolgárok védelme és anyagi biztonságuk garantálása érdekében van szükség”.

A törvény elfogadásával a repülőtér, illetve a vízi kikötő üzemeltetőjét repülőtéri vagy vízi kikötői meteorológiai szolgáltatási díj terhelné (ez a repülőtéri vagy a kikötői illeték egy százaléka lenne). Erre a VM szerint a biztonságos működés garantálása érdekében van szükség.

A tervezet szerint a médiaszolgáltatóknak is nyújt meteorológiai szolgáltatást az OMSZ. A javaslat rögzíti azt is: a médiaszolgáltatók meteorológiai szolgáltatási díjat fizetnek, ennek mértéke a médiaszolgáltató éves reklámbevételének 0,5 százaléka.

Az új törvénnyel létrehoznák a Nemzeti Meteorológiai Adatbázist, amely hiteles meteorológiai adatokat tartalmazó, ellenőrzött adattár lesz. Ezen információkhoz ingyenesen a veszélyhelyzet elhárításában közreműködő szervezeteket férhetnek majd hozzá az élet- és vagyonbiztonságot érintő esetekben.

„A közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása elengedhetetlen, hiszen az emberek mindennapi élete, munkája, vagyoni biztonsága, sőt akár az élete is szorosan függ az időjárástól” – fogalmaz a VM. Az államnak kötelessége, hogy felvállalja az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető időjárási folyamatokkal kapcsolatos tevékenységet – szögezte le a minisztérium. A közigazgatási egyeztetés március 7-ig tart. Ha elfogadják, a jogszabály július 1-jén lép hatályba.”

Forrás:
Csak mesterszakos meteorológus készíthet előrejelzést; Index.hu/MTI; 2013. március 1.
2013. évi … törvény a meteorológiai tevékenységről; 20123. február 28 (zip)