Skip to main content
gazdaságinformatikatársadalom

Az Európai Bizottság a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíciót indít útjára

Szerző: 2013. március 6.No Comments

„José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke a mai napon azzal a kéréssel fordult az európai digitális profilú vállalkozásokhoz, a kormányokhoz, valamint az oktatási és képzési ágazat szereplőihez, hogy csatlakozzanak a digitális munkahelyteremtés érdekében kialakított nagykoalícióhoz és segítsék az Európában 2015-re várható, mintegy 900 000 információs és kommunikációs technológiai (IKT-) állás betöltését. A napjainkban tapasztalható magas munkanélküliség ellenére a digitális munkahelyek száma évről évre több mint 100 000-rel nő, amely növekedéssel azonban a frissen diplomát szerzett IKT-szakemberek, illetve az IKT területén szakképesítéssel rendelkező munkavállalók száma nem tud lépést tartani.

Neelie Kroes, a digitális menetrendért és Antonio Tajani, az ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős alelnökök, továbbá Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért, valamint Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztosok szintén részt vettek a nagykoalíciót útjára indító, mai brüsszeli rendezvényen, amely része a Bizottság Európa versenyképességének növelését célzó törekvéseinek.

Barroso elnök így nyilatkozott: „A mai napon elinduló nagykoalíció kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy Európa gazdasága újra megerősödjön és álláshoz tudjuk segíteni kontinensünk közel 26 millió munkanélkülijének egy részét. Elismeréssel adózom azon vállalkozásoknak, amelyek itt és most csatlakoztak a kezdeményezéshez. Amennyiben együtt, közös erővel, meg tudjuk fordítani a jelenlegi tendenciát és be tudjuk tölteni az egyre növekvő számú, üresen maradó IKT-pozíciót, azzal az egész gazdaságra jótékony hatást gyakorolhatunk. Célunk, hogy ezen állások betöltéséről gondoskodva minden európai polgár aktív részese lehessen a jövő IKT-forradalmának.”

Európa nem engedheti meg magának, hogy kiaknázatlanul hagyjon ilyen foglalkoztatási lehetőségeket. A mai bejelentés az új munkahelyekre, gyakornoki programokra, képzési helyekre, induló finanszírozásra, az ingyenes online egyetemi képzésekre vonatkozó és még több, főleg a technológiai vállalkozások, a kormányok, az oktatási intézmények, a szociális partnerek, a foglalkoztatási szolgáltatók és a civil társadalmi szervezetek részéről érkező vállalásokra épít, melyeket Neelie Kroes alelnök Davosban, a Világgazdasági Fórumon gyűjtött össze (lásd: IP/13/52).

Az érdekelt felek eredeti vállalásaihoz a nagykoalíciót aláíró 15 vállalkozás és szervezet is csatlakozott. Az említett vállalások előhírnökei között kell megemlíteni a fiatalok számára létrehozott új, online tanulási platformot, az úgynevezett Academy Cube-ot (Akadémiai kocka), valamint az intelligens energiahálózatok kiépítésével foglalkozók számára meghirdetett új képzési modult.

A Bizottság a következő, kulcsfontosságú területekre kíván összpontosítani:

  • megfelelő digitális képzések – biztosítani, hogy a képzési programok igazodjanak az üzleti igényekhez;
  • mobilitás – gondoskodni arról, hogy a szakképesítéssel rendelkezők eljussanak oda, ahol igazán szükség van rájuk, így elkerülve egyes települések szakember-hiányát és -többletét;
  • tanúsítás – egyszerűbbé tenni a képzettségek munkaadó felé történő igazolását, függetlenül attól, hogy az állásra jelentkező melyik országban szerezte azt;
  • figyelemfelkeltés – tudatosítani az emberekben, hogy a digitális ágazat jól fizető és érdekes karrierlehetőséget biztosít mindkét nem számára;
  • innovatív tanulás és oktatás – bővíteni oktatási és képzési rendszereink profilját annak érdekében, hogy minél több embert hozzásegíthessünk a sikerhez szükséges képzettséghez.

Barroso elnök felkérte a szervezeteket is, hogy kövessék a koalíció mellett már elkötelezettek példáját. A Bizottság szerepe vitathatatlan, de csak valamennyi érdekelt fél aktív közreműködése mellett lehet biztosítani az ágazati szervezésű képzéseket, a munkaerő mobilitásának elősegítését, a képesítések tanúsítását, az iskolai és egyetemi tantervek fejlesztését, az ismertség növelését és kedvező környezet kialakítani az induló vállalkozások számára.

A Bizottság emellett „Startup Europe” néven olyan egységes platformot teremt, amely összegyűjti az induló és bővülni kívánó internetes vállalkozásokat támogató eszközöket és programokat…”

Forrás:
Az Európai Bizottság a digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíciót indít útjára; Európai Bizottság; IP/13/182, 2013. március 4.