Skip to main content
informatikaszakirodalom

Ingyen tankönyv felhős fejlesztéshez, üzemeltetéshez

Szerző: 2013. március 23.No Comments

„”Windows Azure lépésről lépésre” címmel ingyenes szakkönyvet adott ki a Microsoft Magyarország, amelyben a felhő használatát mutatják be a szerzők több mint 340 oldalon.
A szakkönyv szerzői ismert és elismert hazai szakemberek – Farkas Bálint, Kovács Gábor, Király István, Turóczy Attila, Kőnig Tibor, Érsek Attila, Safranka Mátyás, Fülöp Dávid, Pellek Krisztián, Kiss Balázs -, akik már szereztek tapasztalatot az Azure használatával, ezeket osztják meg az olvasókkal.

A könyv sorra veszi az Azure felépítését és működését, az infrastruktúraszolgáltatás használatát, valamint a platformszolgáltatást is bemutatja fejlesztői szempontból. Emellett foglalkozik az Azure árazásával, illetve az értékesítési lehetőségekkel is, ami elsősorban partnerek számára lehet húsbavágó. Noha az anyag az Azure-re koncentrál, más felhőszolgáltatások felhasználói, illetve a felhő koncepcióval ismerkedők számára is érdekes lehet, mivel több témát általánosan dolgoz fel, ilyen például a felhők „gazdaságtana”, illetve a felhőhasználat jellemző területei.

Az ígéret szerint a könyv informatikai üzemeltetők és fejlesztők számára hasznos, gyakorlatias ismeretekkel szolgál az Azure-ről. Az üzemeltetők megismerhetik az Azure IaaS használatát, a virtuális gépek és lemezek kezelését, a virtuális hálózatokat, a tárolószolgáltatást, valamint ezek adminisztrációját PowerShell, illetve System Center App Controller segítségével. A könyv foglalkozik a helyi infrastruktúra és a felhő összekapcsolásával is.

A fejlesztők pedig megtanulhatják, hogyan írjanak programot vagy írjanak át egy meglevő szoftvert az Azure platformra, hogyan használják az elérhető szolgáltatásokat (szerepkörök, adattárolás, SQL, Service Bus, stb), emellett külön fejezet foglalkozik a mobilos alkalmazásokkal, amelyek számára dedikált szolgáltatásokat biztosít a Microsoft az Azure Mobile Services révén, például felhasználói hitelesítésre és push értesítések küldésére.

A Windows Azure lépésről lépésre ingyen letölthető a fejlesztői közösséget célzó devportal oldalról PDF, ePub és mobi formátumban, illetve ugyanitt megrendelhető kinyomtatva is.”

„Informatikai döntéshozó, fejlesztő vagy IT szakértő vagy, és szeretnéd megismerni a Windows Azure felhőplatformot? Vagy csak sokat hallottál már a „felhőről”, és szeretnéd megérteni, hogy pontosan mi is ez és mire jó?

A Windows Azure lépésről lépésre könyvet gyakorlott magyar szakemberek írták. Bemutatja a felhő-jelenség hátterét, az Azure működését, majd az azonnali gyakorlati alkalmazhatóságot szem előtt tartva végighalad az Azure összes lényeges szolgáltatásán – legyen szó az elsősorban IT szakemberek számára lényeges virtuális gépekről és hálózatokról, vagy a főleg fejlesztők által használt felhőszolgáltatásokról. A technikai tartalom után pedig az Azure árazása, illetve a felhőalkalmazások üzleti szemszögből való ismertetése következik.

A könyv elsődleges célja az ismeretterjesztés, ennek megfelelően elektronikus formában ingyenes, papíralapon pedig kb. 2100-2500 forintért online megrendelhető.

A felhő a következő években gyökeresen átalakítja az informatikát. A számítási és adattárolási kapacitást közműként vesszük majd igénybe, és a tényleges használat alapján fizetünk érte. Hagyományos adatközpontunkat hosztolt erőforrásokkal egészítjük vagy váltjuk ki, alkalmazásainkat nem csak saját gépeinken vagy az ügyfél szerverein futtatjuk, de online is elérhetővé tesszük.

A Windows Azure a Microsoft felhőplatformja. Kulcsrakész felhő-infrastruktúrát és –platformot nyújt az üzemeltetőknek és a fejlesztőknek. Ismerős technológiákra (Windows Server, .NET) épül, támogatja a népszerű nyílt forráskódú rendszereket (Linux, PHP, stb.), és együttműködik az elterjedt menedzsment- és fejlesztőeszközökkel (pl. System Center, Visual Studio, Eclipse). A Windows Azure lépésről lépésre átfogó képet ad a platform képességeiről és könnyen követhető, gyakorlatias lépéseken keresztül vezet be a használatába.”

Forrás:
Ingyen tankönyv felhős fejlesztéshez, üzemeltetéshez; Bodnár Ádám; HWSW.hu; 2013. március 21.
Windows Azure lépésről lépésre; Microsoft devPortal