Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

XII. Műszaki Térinformatikai Konferencia

Szerző: 2013. március 25.No Comments

„2013. április 24-25., Ramada Hotel, Balatonalmádi, Bajcsy Zsilinszky u. 14.

A konferencia fő témakörei:
1. Integrált térinformatikai rendszerek
A térinformatikai rendszerek szerepe messze túlmutat a nyilvántartási feladatokon; hatékonyan támogatják az eszközgazdálkodási, munkairányítási, tervezési és üzemeltetési feladatokat, egységes folyamati keretek közé terelve azokat. Ezeknek az elvárásoknak csak a vállalat egyéb informatikai rendszereivel történt integráció megvalósításával képesek megfelelni.

2. Önkormányzatok térinformatikai rendszerei
Városrendezés, építéshatósági feladatok, lakossági adatszolgáltatás. Az önkormányzati feladatok igénylik a hatékony együttműködést a közműszolgáltatók és az önkormányzatok között. A szekció feladata, hogy teret adjon a témakörben beindult és folyamatban lévő fejlesztések bemutatásának.

3. Adatfelmérés, adatgyűjtés, terepi munkavégzés
A térinformatikai rendszerek nem nélkülözhetik azokat a technikákat és technológiákat, amelyek a térbeli adatok helyszíni meghatározását, az adatgyűjtést támogatják. Akár a GPS használatáról, akár a mobil számítógépek terepi alkalmazásáról beszélünk, a korszerű adatfelmérés képes a földrajzi és leíró adatok összegyűjtésére, az adatok on-line továbbítására. Az eszközök használatával a „papírmentes” iroda kivihető a terepre, ahol elérhetők a szükséges munka- és műszaki információk, rögzíthetők a munkavégzés dokumentumai.

4. Adatvalidálás, adatértékelés
A térinformatikai rendszerekben tárolt adatok forrásuk szerint különbözőek lehetnek. Az adatgyűjtési módszerek mind technológiában, mind pontosságban eltérhetnek egymástól, az adatok életkora, megbízhatósága, felhasználhatósága alapvetően függ a tárolt adatok jellemzőitől. Az adatok validálása, a leíró, „un” meta adatok tárolása nélkül az adatfeldolgozás bizonytalansága megnő.

5. Üzleti elemzések, BI
Az informatikai rendszerek alapvető feladata az üzleti folyamatok támogatása, hozzájárulás a vállalkozások üzleti sikereihez. Az adatelemzési módszerek és eszközök világában ma oly népszerű BI (Business Intelligence) rendszerek képesek arra, hogy a különböző forrásrendszerekből összegyűjtsék, karbantartsák és feldolgozzák az információkat. Lehetőséget biztosítanak a múltbéli adatok feldolgozására, prediktív adatelemzések készítésére, vagy akár az üzleti környezet valós idejű monitorozására. A GIS rendszerek adatbázisban történő tárolása, az adatok és információk térben, térképen történő megjelenítése a BI rendszerek világában is teret nyert és ma már nélkülözhetetlen eszköz az informatikusok tárházában.

Téradat szerverek workshop
A téradat szervereken az adatok tárolása és elemzése a hagyományos adatkinyerési módokon túl további lehetőségeket biztosít az adatfelhasználók számára. A workshop keretében az átlagos felhasználó számára is érthető módon, egy esettanulmányon keresztül kerül bemutatásra a téradat szerverek használata…”

Forrás:
gita Műszaki Térinformatika Egyesület; 2013. március