közigazgatás: magyar

Rétvári Bence: negyedével csökkentek az adminisztrációs terhek a közigazgatásban

Szerző: 2013. április 2.No Comments

„Az elmúlt két év jogszabályváltozásainak köszönhetően negyedével sikerült csökkenteni az adminisztrációs terheket a közigazgatásban – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán Szegeden.

A politikus a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén elmondta, hogy összesen 228 eljárásnál, többi között a családalapítással, gyermekneveléssel, szociális támogatásokkal, az autóátírással kapcsolatos estekben vált egyszerűbbé az ügyintézés az állampolgároknak.

A közigazgatási rendszer mélyreható átalakítása az egész szervezetrendszer alapjainál kezdődött. 2011 januárjában a megyei kormányhivatalok tizennégy korábbi szervezetet olvasztottak magukba, a költségvetési, államigazgatási szervek száma pedig háromszázról száz alá csökkent – tudatta az államtitkár.

A visszajelzések alapján a kormányablakok létrehozását fogadták leginkább kedvezően az emberek. Jelenleg 29 kormányablakban 62 ügy intézésére van lehetőség. A tervek szerint az év végétől, a jövő év elejétől már több mint háromszáz helyszínen lesz ügyintézés. Kormányablakok nyílnak nemcsak a járásszékhelyeken, hanem minden olyan településen, ahol okmányiroda működik – közölte Rétvári Bence.

A megyeszékhelyi okmányirodák pedig már át is álltak a reggel 8-tól este 8-ig való nyitva tartásra, az ügyfélforgalmi adatokból azonban úgy tűnik, az emberek még mindig ebédszünetben intézik legszívesebben ügyeiket – tette hozzá.”

Forrás:
Rétvári Bence: negyedével csökkentek az adminisztrációs terhek a közigazgatásban; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. március 27.