gazdaság

Saját fejlesztésű utastájékoztatás a GYSEV vonatain

Szerző: 2013. április 25.No Comments

„Saját fejlesztésű, fedélzeti utastájékoztató rendszert helyeznek üzembe a GYSEV vonalain – közölte Rázó László, a vasúttársaság szóvivője.

Az internet és GPS-alapú információs monitorok másodpercre pontos adatokat közölnek. Az adatok alapján az utasok azt is megtudhatják, milyen vasúti csatlakozási lehetőségeik vannak – mondta. A rendszer tesztüzeme sikeresen lezajlott, áprilistól pedig már élesben működik az internetes tájékoztatás GYSEV járatain.

Az utastájékoztató rendszer működését szerdán délelőtt a gyakorlatban mutatták be Szombathely és Kőszeg közötti vonalon. Az utastérben elhelyezett 50 centiméter átmérőjű monitoron megjelenő térképen jelzik a vonat pillanatnyi helyzetét, valamint az utazóközönség számára legfontosabb információkat, köztük a várható érkezési időt – mondta Padutsch József a vasúttársaság rendszerfejlesztője. Újdonság, hogy a GYSEV és a Vasi Volán között létrejött megállapodás értelmében a csatlakozási lehetőségek között a volántársaság buszjáratai is szerepelnek. A csatlakozásoknál a késéseket is figyelembe veszi a rendszer.

Az újabb fejlesztéssel a szolgáltatás minőségét igyekeznek javítani – hangoztatta a bemutatón Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója. A vasúttársaság saját erőből fejlesztette ki a fedélzeti utastájékoztatót, amelyhez hasonlóval csak a Railjet vonatokon találkozhat az utazóközönség – emelte ki. A fedélzeti tájékoztató rendszert eddig négy Jenbacher motorvonatba és egy Schlieren típusú vasúti kocsiba szerelték be. Az utazóközönség a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Csorna-Rajka, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon láthatja a fedélzeti monitorokat, de lesz olyan vonat is, amely Pécsig közlekedik.

A következő hónapokban a vasúttársaság további 10 Schlieren-kocsiba és 13 motorvonatba szereli be az utastájékoztató rendszert, tervezik azt is, hogy intercity kocsikba is elhelyezik az információs monitorokat.”

Forrás:
Saját fejlesztésű utastájékoztatás a GYSEV vonatain; SG.hu; 2013. április 24.