Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

A hét vitája: az Infotörvény (CXII.) módosítása – Nem állnak többé szóba a kormánnyal a korrupcióellenes szervezetek

Szerző: 2013. május 6.No Comments

„A K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International kilép a közigazgatási tárca által szervezett munkacsoportokból, így tiltakoznak az információszabadságról szóló törvény ellen.

A Parlamentben ma délelőtt fogadták el a napirendre mindössze tegnap felkerült javaslatot: a közpénzek felhasználását alig lehetnek képesek figyelemmel kísérni a civil szervezetek és a média. Ezután döntött úgy a három korrupcióellenes szervezet, hogy felmondja az együttműködést a kabinettel.

Az információszabadságról szóló törvény ma elfogadott módosítása után a kormány és önkormányzatok gyakorlatilag bármilyen esetben titokban tarthatják, mire költik a közpénzt. Ez a törvény ellentmond az alapvető erkölcsi normáknak, és ellentmond a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által koordinált antikorrupciós kormányprogram alapelveinek is – írják közös közleményükben.
Ez az új szabályozás indoklásuk szerint hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International úgy döntött, hogy befejezi a közös munkát a minisztériummal, és kilép a tárca által szervezett munkacsoportokból.

„A Transparency International továbbra is el akarja érni, hogy a kormány teremtse meg az alapjait a korrupciómentes Magyarországnak. Felesleges, közös látszatmunkához azonban nem adhatjuk a nevünket. Ahogy eddig is, ezután is küzdünk – sőt még elszántabbak lettünk. A sajtóban, a közéletben, a jogsegélyszolgálatunk segítségével mutatjuk meg, hogy mindig van alternatíva” – zárul a Transparency International oldalán található közlemény.”

Forrás:
Nem állnak többé szóba a kormánnyal a korrupcióellenes szervezetek; Világgazdaság; 2013. április 30.