Skip to main content
gazdaságtávközlés

Folyik a GSM-R rendszer megvalósítása

Szerző: 2013. május 13.No Comments

„Közzétette a NISZ Zrt. a GSM-R projekt második, „Optikai kábelhálózat szállítása” tárgyú, nyílt közbeszerzési eljárásról szóló hirdetményét.

A kiírás értelmében a nyertes pályázónak a GSM-R projekt beruházása keretében, a hurokzárások kettős nyomvonalát is figyelembe véve, 1091 kilométeres nyomvonalhosszban, bázisállomások és állomásépületek átviteltechnikai helyiségeinek leágazásaihoz kell kiépítenie a hálózatot.

A magyar kormány 2012. novemberi döntésében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-t (NISZ Zrt.) jelölte meg a GSM-R rendszer megvalósítójának és a projekttel összefüggő támogatás kedvezményezettjének. A projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A döntés alapján a NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása.

A rendszer megvalósításával összefüggő első pályázati kiírás – a „Rendszerintegráció és GSM-R rendszer szállítása” – tekintetében jelenleg a NISZ Zrt. a 2013. március 4–én megjelölt három pályázóval, a Kapsch CarrierCom Kft.-vel és MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt.-vel, a Nokia Siemens Networks Kft.-vel, valamint a SELEX Electronic Systems-szel és Huawei Technologies Híradástechnikai Kft-vel folytat tárgyalásos eljárást, amelynek lezárására és a nyertes pályázóval a szerződés megkötésére a tervek szerint várhatón 2013. első félévében kerülhet sor.”

Forrás:
Folyik a GSM-R rendszer megvalósítása; Mészáros Csaba; IT Business; 2013. május 5.