Skip to main content
közigazgatás: magyar

17 új kormányablak nyílik Csongrád megyében

Szerző: 2013. május 17.No Comments

„Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormányablakok kialakításával kapcsolatos hatósági eljárásokat a kormány, az előkészítés koordinációját pedig helyben a kormánymegbízottakra bízta – ez a lényege egy most megjelent kormányrendeletnek.

A Magyar Közlönyben közzétett jogszabály melléklete tartalmazza mindazon települések listáját is, ahol 2014-ben már egyablakos ügyintézéssel fogadják az ügyfeleket. Csongrád megyében 17 kormányablak lesz, ahol egy helyen lehet számos hatósági ügyet elintézni. B. Nagy László legutóbb azzal a három szegedi önkormányzati képviselővel egyeztetett az új ügyfélszolgálatok kialakításáról, akik kifejezetten kérték saját körzetükben az egyablakos ügyintézést.

A kormány kiemelt célja, hogy a járási hivatali rendszer keretein belül, országos hálózatként – mintegy 380 helyszínen 3000 munkaállomással – 2013 végétől megkezdjék működésüket az új integrált ügyfélszolgálatok, a kormányablakok. Valamennyi kormányablak egységes arculattal, és szolgáltatásokkal nyílik meg. Minden helyszín akadálymentes lesz, tehát a közszolgáltatást hozzáférhetővé teszik a mozgásukban vagy kommunikációjukban fogyatékos személyeknek, valamint az időskorúaknak, a járókerettel vagy babakocsival közlekedőknek. A hálózat egyrészt a jól ismert és bejáratott okmányirodákból és olyan új, jól megközelíthető helyszínekből áll össze, ahol egyébként is sok ember fordul meg pl. pályaudvar, TESCO, városi kirendeltségek.

Ilyen városi kirendeltségből lesz kormányablak Szőregen, Tápén és Kiskundorozsmán a tervek szerint. A településrészeken élő mintegy harmincezer embernek jövőre már elég lesz a helyi irodába befáradni és ott intézhetik szinte minden hivatalos ügyüket. Nem csak a személyi okmányokat, amelyekért ma még a Huszár utcába kell elmenni, hanem olyanokat is, amelyekért különböző ügyfélszolgálatokat kell felkeresni Szeged más-más pontjain. Az irodák majdani szolgáltatásairól, a kialakításról és az ingatlanok használatbavételéről egyeztetett a napokban a kormánymegbízott a településrészek képviselőivel. Korábban Rózsavölgyi József szőregi, Juhász Gyula tápéi és Mihálffy Béla dorozsmai képviselők személyesen kérték a kirendeltségek kormányablakká alakítását. B. Nagy László a megbeszélésen elmondta: egyszerűbbé és gyorsabbá válnak a hatósági eljárások azáltal, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítja a kormányablakok kialakításával, illetve felújításával kapcsolatos közigazgatási feladatokat. Így már biztosra vehető, hogy az év végégig szinte minden, már elfogadott helyszínen megvalósul az egyablakos ügyintézés.

A most megjelent, 132/2013.(V.9.) kormányrendelettel célegyenesbe érkezett az országos hálózat kialakítása. A kiemelt minősítés ugyanis azt jelenti, hogy a jogszabály a szakhatóság eljárására 8 napot, a hatóság eljárására – az építésügyi hatóság kivételével – 15 napot rögzít ügyintézési határidőként. Kimondja a rendelet azt is, hogy nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és hogy a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. A megvalósítás az egész ország területén egy időben, párhuzamosan zajlik majd, részben uniós (TIOP3.3.1, TIOP 3.2.1, KÖZOP, KEOP), részben hazai források felhasználásával. A megyei kormányhivatalok tevékenységét a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal koordinálja. ”

Forrás:
17 új kormányablak nyílik Csongrád megyében; Szeged Ma; 2013. május 14.