Skip to main content
gazdaságszakirodalom

Hatalmas bővülés várható a szolgáltatóközpontok piacán

Szerző: 2013. május 20.No Comments

„Rendkívüli mértékben, évi tízezer milliárd dollárral bővülhet a szolgáltatóközpontok piaca a következő három évben, a szervezetek minden korábbinál jobban globalizálódnak, Magyarország szerepe növekszik – derül ki az Ernst & Young (E&Y) legfrissebb iparági jelentéséből.

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint a szolgáltatóközpontok szerepe és felépítése is jelentősen átalakul a következő időszakban: egyrészt az általuk ellátott feladatok egyre komplexebbé válnak, másrészt minden korábbinál jobban globalizálódnak. Az úgynevezett első generációs, döntően egy-egy funkciót ellátó központok aránya 2010-től folyamatosan csökken, míg a többfunkciós második generációsoké és a multifunkcionális globális üzleti központoké egyre jobban növekszik. A multifunkcionális üzleti központi modell előnye, hogy az ilyen rendszerben működő cégek egyszerre számos szektorban képesek szolgáltatásokat nyújtani, globális lefedettséggel rendelkeznek, a korábbiaknál jobban elkötelezett munkavállalóik vannak, s nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra.

A szolgáltatóközpontok piaca folyamatosan bővült az elmúlt években, és ez a tendencia a következő időszakban is folytatódik. Az előrejelzések szerint a 2013-as több mint 170 ezer milliárd dollárról 2015-re 190 ezer milliárd dollárra nőhetnek a szektor bevételei – derül ki az Ernst & Young jelentéséből. „A szektor globális fejlődéséből egyértelműen profitál majd Magyarország is, amely egyre növekvő súllyal van jelen a szolgáltatóközpontok piacán” – idézi a tanácsadó cég közleménye Seregdy Tamást, az E&Y üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatóját.”

Forrás:
Hatalmas bővülés várható a szolgáltatóközpontok piacán; SG.hu/MTI; 2013. május 17.
Delivering tomorrow’s companies today : How global business services can transform your business; Ernst & Young (pdf)
Lásd még:
Mi a Shared Service és mi a Shared Service Center?; SSC Guide
Shared services center (Wikipédia)