Skip to main content
egészségügy

Egészségügy: új rendszer lépett életbe szombattól

Szerző: 2013. május 26.No Comments

„Az eddigieknél hatékonyabb feladatmegosztás a célja a szombattól hatályos új szakfelügyeleti rendszernek. A szigorúan hatósági ellenőrzési feladatok az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz kerülnek; míg az egészségügyi tevékenység szakmai megfelelőségét vizsgáló szakmai munka, az értékelés és a kapcsolódó minőségügyi támogató feladatok a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) – közölte a GYEMSZI.

A közlemény szerint a GYEMSZI a fenntartói feladatai mellett kiemelten fontosnak tartja a minőségi betegellátást. Mint írják, akkor lehet újraépíteni az egészségügyi ellátás minőségügyi rendszerét, ha sikerül megváltoztatni a szemléletet: ha nemcsak a vezetők és az egészségügyben dolgozók, hanem a lakosság is megérti a lényeget, és együttműködő partnernek látják egymást.

A minőségértékelést végző szak-főorvosi és szakterületi vezetői hálózat kialakításával az egészségügyi szolgáltatók „hatósági tehertől” mentes, partnerségen alapuló minőségügyi támogatást és a munkájukra vonatkozó visszajelzést kaphatnak.

A minőségügyi szak-főorvos, illetve szakterületi vezető, együttműködve a szakterülete szerint illetékes szakmai kollégiumi tagozattal képviseli és közvetíti szakterületén a minőségügyi alapelveket és követelményeket, részt vesz a szakmai irányelvek előkészítésében és fejlesztésben, valamint kockázatelemzési tevékenységet végez. Emellett közreműködik a betegbiztonsági, illetve egészségügyi ellátási problémák kivizsgálásában és jelzi az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot érintő problémákat, a rendszerszintű beavatkozást igénylő ügyeket. Mindezen túl közreműködik a minőségügyi célú adatgyűjtésekben, klinikai auditokban és helyszíni minőségügyi – értékelésekben.

A minőségértékelési rendszer állandó megbízású minőségügyi szak-főorvosokból, illetve szakterületi vezetőkből jön létre, minden szakterületen, földrajzi felosztás nélkül. Az állandó státusú szak-főorvosokat, szakterületi vezetőket pályázattal választják ki, a kiírás a GYEMSZ honlapján elérhető.”

Forrás:
Egészségügy: új rendszer lépett életbe szombattól;