Skip to main content
Internetjogközigazgatási informatika

Elperelte az ORFK a 112.hu-t

Szerző: 2013. május 26.No Comments

„Egy cég gyorsabb volt az Országos Rendőr-főkapitányságnál a 112.hu domain regisztrálása ügyében. A vállalat költségei megtérítéséért cserébe adta volna az ORFK-nak a címet, de a rendőrök inkább elperelték azt.

Az ORFK indoklása szerint az Európai Unió területén 1991 óta működő 112-es segélyhívó folyamatos hazai erősítése miatt tart igényt a 112.hu címre, mert az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR) internetes elérhetőség biztosításának legegyszerűbb formája, ha a központ domainneve megegyezik a telefonos elérhetőséggel. Úgy fogalmaztak: kiemelkedő jelentőséggel a segítségre szoruló vagy bajba jutott a 112.hu domain név alatt a segélyhívó központot találja.

Az ORFK szerint a körülmények arra utalnak, hogy a domaint tulajdonló Mobilpresent Display Kft. domain nevet kizárólag azért szerezte meg, hogy némi profittal tudjon túladni rajta.

A cég szerint önként ajánlották fel az ORFK-nek a webcímet, azzal a feltétellel, hogy a kapitányság a költségeket, vagy legalább a költségek egy részét megtéríti. A kft. védekezésében ezzel kapcsolatban hivatkozott a jogállamiságra, illetve a magántulajdon elvére, és kifogásolta, hogy ORFK azt figyelmen kívül hagyva, a kérelmezett domain megszerzésével összefüggésben keletkezett költségeinek megtérítésére sem volt hajlandó a domain átruházásának fejében.

A regisztrációs döntnök a rendőrségnek adott igazat, a 112.hu domainnevet a Mobilpresent Display Kft-től visszavonta, és az ORFK-ra ruházta át.”

Forrás:
Elperelte az ORFK a 112.hu-t; HVG.hu; 2013. május 24.