gazdaságInternetjog

Rögtön itt vannak a Budapest végződésű domainek

Szerző: 2013. május 26.No Comments

„Budapest, Buda és Pest végződésű domainneveket is lehet majd regisztrálni; a vonatkozó szabályokról a jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A testület tavaly márciusban már támogatta a Budapestre utaló végződések regisztrálását, az internettel kapcsolatos feladatokat végző Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) pedig pályázatot tett közzé, amelyen a legkésőbb szeptember végéig hirdetnek győztest.

Tarlós István főpolgármester előterjesztésében jelezte: a .budapest, .buda és .pest típusú domaqinvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a Fővárosi Önkormányzat is részesül a bevételekből.

A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló domainnevet nem szabad sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani vagy a szavak tartalma alapján sértő kifejezéseket használni.

Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van.

A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ha viszont az elvárások nem teljesülnek – például a szolgáltatott tartalom miatt -, akkor az adott domainnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető – olvasható az indítványban…”

Forrás:
Rögtön itt vannak a Budapest végződésű domainek; Híradó.hu; 2013. május 24.