távközlés

Megszűnhetnek a barangolási díjak az Európai Unióban

Szerző: 2013. június 2.No Comments

„Az egységes piacért küzdő felelős alelnök ezen kívül kiáll a netsemlegesség és a fogyasztói jogok erősítése mellett is.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke tegnap a nála szokásosnál is keményebb beszédet mondott tegnap az Európai Parlamentben, és az egységes távközlési piacért már évek óta harcosan küzdő biztos kijelentette, hogy e cél elérése érdekében el kell törölni a barangolási (roaming-) díjakat, és erre ő jövő tavasszal javaslatot fog tenni.

A digitális fejlesztésekért felelős alelnök pozícióját 2010-ben elfoglaló Neelie Kroes a kezdetektől fogva határozottan kiáll amellett, hogy az információtechnológiában érezhető lemaradását az Európai Unió (EU) csakis akkor hozhatja be, ha a szétforgácsolt erőit egyesíti, kaotikus nemzeti szabályozásait egységesíti, vagyis egységes piacot teremt meg. Ezeket az erőfeszítéseket több nagy távközlési cég is támogatja, ugyanis számukra is hátrányos befektetési szempontból, hogy az európai piac a sokféle helyi szabályozás miatt fragmentált. Ennek érdekében az alelnök csapata elkezdett kidolgozni egy tervet, mely a távközlési piacot reformálná meg, ám a nagy nekibuzdulás eddig még kevés eredményt hozott. Egyrészt azért, mert a 27 nemzeti távközlési felügyeletet felváltani hivatott központi brüsszeli ellenőrzés terve ellenállásba ütközött, másrészt pedig azért, mert Joaquín Almunia, az EB versenyügyi biztos aggodalmait fejezte azokkal a tervekkel kapcsolatban, melyek megkönnyítenék a nagy távközlési cégek egyesülését, a fúziókat.

A barangolási díjak története viszont kivételes sikernek mondható. A roamingtarifák radikális csökkentéséért még a korábbi távközlési biztos, Viviane Reding indított harcot, ő volt az, aki 2007-ben az árbevételüket féltő mobilszolgáltatók tiltakozása ellenére is keresztülvitte az erről szóló törvényjavaslatot az Európai Parlamenten. Az általa kijárt új szabályozás a telefonhívások (beszéd) és az adatforgalom (internet, sms) uniós roamindíjait 2011-ig évente lépcsőzetesen csökkentette. Ezt az utat járta tovább Kroes asszony is, és a következő fázisban 2014-ig újabb komoly csökkentés zajlik.

A Kroes-beszéd, illetve a távközlési reform lassú előrehaladása értelmezéséhez természetesen azt is meg kell említeni, hogy a tisztségviselők megbízatása jövő tavasszal lejár, így Neelie Kroes megszólalásai már választási kampánya részeinek is tekinthetőek.

Az alelnök csapatához közel álló források szerint egyébként a készülő távközlési reformcsomagba a roaming eltörlése mellett bekerül majd a netsemlegesség biztosításának előírása is – vagyis hogy például a szolgáltatók nem korlátozhatják az olyan internetalapú szolgáltatásokat, mint a Skype, illetve tilos lenne ilyenkor az előfizető lehetőségeit a kapcsolat sebességének lassításával korlátozni.”

Forrás:
Megszűnhet a roamingdíj az EU-ban; Dajkó Pál; IT café; 2013. május 31.