Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődéstörvények, határozatok

Jövőre kész lesz a közszolgálati egyetem főépülete

Szerző: 2013. június 2.No Comments

„A jövő év első negyedévének végéig elkészül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa főépületének felújítása, amely nemcsak a központi vezetésnek, hanem több tanteremnek és az egyetem új könyvtárának is helyet ad majd. Patyi András rektor szerint az épület az egyetem „szellemi központja” lesz.

A rektor pénteken az MTI-nek elmondta: a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent, a „Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezése a Ludovika Campusban elnevezésű állami beruházás 2014–2020 közötti forrásának indikatív tervezéséről” szóló határozat a szükséges források biztosítását erősíti meg, s rendelkezik arról, hogy az egyes fejlesztések mely programok keretéből finanszírozhatók.

A Ludovika Campus kialakítása kevesebb mint egyharmad részben terheli a magyar költségvetést, nagyobb részben, mintegy 25 milliárd forintos keretben uniós fejlesztési forrásokból valósul meg a beruházás – tette hozzá.

Patyi András kiemelte, hogy az egyetem jogelődjein – a rendőrtiszti és az államigazgatási főiskolán, a Corvinus egyetem közigazgatási karán és a nemzetvédelmi egyetemen – a rendszerváltás óta nem volt ingatlanfejlesztés. Sőt, míg más felsőoktatási intézmények ingatlanjain új épületeket is emeltek, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai karának Üllői úti épületét lebontották. Így Patyi András szerint „rendkívül időszerű”, hogy erre a képzési területre is figyelmet fordítanak.

A Ludovika főépületének műemléki rekonstrukciója már megkezdődött. Emellett megújul az Orczy-kert és annak környéke, az egykori lovarda, lebontják a park peremére épült ipari kiszolgáló épületeket, új sportcsarnokot és oktatási épületet alakítanak ki. A rendészeti és civil közigazgatási képzések 2015 szeptemberében már új campuson kezdődhetnek meg – tette hozzá a rektor.

Patyi András kiemelte, hogy a hamarosan megszépülő Orczy-kertet és az új sportcsarnokot nemcsak az egyetemisták használhatják majd, hanem az a közösség számára is hozzáférhető lesz. Elmondta azt is, a fővárosi vezetéssel arról is tárgyalnak, hogy a beruházással ne csak az Orczy-kertet, hanem az egyetem épülete előtti Ludovika teret is megszépítsék.

A rektor arra is kitért, hogy a Ludovika Campus és környékének megszépítése hozzájárul Józsefváros és egyben Budapest városképének javításához. Patyi András hangsúlyozta, a Semmelweis Egyetem közelben található épületei mellett a közszolgálati egyetem modern, a 21. századi oktatási színvonalnak megfelelő komplexumának kialakításával az egyetemi képzés kiemelt bázisa is lesz a VIII. kerület.”

Forrás:
Jövőre kész lesz a közszolgálati egyetem főépülete; HVG.hu/MTI; 2013. május 31.
A Kormány 1297/2013. (V. 30.) Korm. határozata a „Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezése a Ludovika Campusban” elnevezésű állami beruházás 2014–2020 közötti forrásának indikatív tervezéséről; Magyar Közlöny; 2013. évi 85. szám, 2013. május 30.; 53989. oldal (pdf)