Skip to main content
művelődés

Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban

Szerző: 2013. június 2.No Comments

„A francia parlament felsőháza, a szenátus egy olyan ajánlást akar elfogadni, amely a helyi általános és a középiskolákat arra ösztönözné, hogy még több nyílt forráskódú programot alkalmazzanak.

Amennyiben az előterjesztést elfogadják, úgy Franciaországban először történik meg, hogy a szabad szoftverek egy törvény részévé válnak. A javaslat a szenátusból a francia parlament alsóházába, a nemzetgyűlésbe kerülhet, amely június 3-án tűzi napirendjére a kérdést. Az ajánlás a nyílt forráskódú alkalmazásokon túl a nyílt dokumentumformátumok használata mellett is lobbizik. A L’April nevű érdekcsoport üdvözölte az ajánlást és azt szeretné, ha a jövőben a jogszabály előírná a szabad e-oktatási programok használatát azért, hogy a népesség minden rétege egyenlő feltételek mellett juthasson hozzá ezekhez a megoldásokhoz és a nyílt dokumentumformátumokhoz.

A Conseil National du Logiciel Libre (CNLL) kereskedelmi csoport szintén nagy örömmel fogadta a bejelentést. A francia IT-ágazat több mint 300 vállalatát tömörítő szervezet rámutatott, hogy Francois Hollande francia elnök ezzel a lépéssel betartja az egyik választási ígéretét. A CNLL álláspontja szerint a nyílt dokumentumformátumok a jövőben az iskolákban, az egyetemeken, a különböző tanulmányi versenyeken és vizsgák során is nagy szerepet kaphatnak. A csoport emellett azt követelte, hogy ezeket a formátumokat a jelenleginél nagyobb mértékben használják a közigazgatásban és a különböző műszaki területeken is. Az IT-cégek továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy az ingyenes programok minden diák számára biztosítják az egyenlő oktatási feltételeket.”

Forrás:
Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban; Berta Sándor; SG.hu; 2013. május 30.