Skip to main content
közigazgatási informatika

Uniós forrásból bővíti a VM az elektronikus földhivatali eljárásokat

Szerző: 2013. június 2.No Comments

„Másfél milliárd forintot nyert el az EKOP keretéből a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya az elektronikus földhivatali ügyintézés bővítésére. A jövőben a társasház és szövetkezeti ház adatok, az ingatlan nyilvántartás egyéb önálló ingatlanok digitalizált alaprajzainak on-line elérése mellett az ügyfeleknek lehetősége lesz arra is, hogy földhivatali ügymenetük állását ellenőrizzék. Az új szolgáltatások többsége ingyenes lesz.

Másfél milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a FÖMI az Új Széchenyi Terv EKOP keretéből az elektronikus földhivatali eljárások ügyfélbarát bővítésére. A DALNET24 – digitalizált alaprajzok a neten keresztül a nap 24 órájában – elnevezésű programban egyrészt digitalizálnák a földhivatali ügyintézéshez a legnagyobb számban kapcsolódó társasház és szövetkezeti ház ügyiratokat, adatokat, dokumentumokat, országosan biztosítva a társasház- és szövetkezeti ház adatok egységes, hatékony kezelését és folyamatos szolgáltatását.

Emellett a TakarNet24 hálózaton elérhetővé teszik az ingatlan-nyilvántartás térképi adatbázisait az egyéb önálló ingatlanok digitalizált alaprajzaival kiegészítve. Az ügyfelek bármikor nyomon követhetik majd, hogy földhivatali ügyeik a hivatali eljárás mely fázisában tartanak. A szolgáltatások igénybe vételét különböző keresési lehetőségek támogatják majd. A szolgáltatások egy része ingyenesen, az igazgatási szolgáltatási díj fizetésére köteles szolgáltatások pedig elektronikus fizetés alkalmazásával vehetőek majd igénybe.

A folyamatok elektronizálásával, az ügymenet újragondolásával, ügyintézési, ellenőrzési és adatszolgáltatási folyamatok korszerűsítésével, bizonyos munkarészek elektronikus fogadásával létrejön a vonatkozó földhivatali munkafolyamatok megújítása, amely jelentős lépés a földhivatalok életében az elektronikus ügyintézés, az adatok komplex szolgáltatásának és széles körű hasznosíthatóságának irányába.”

Forrás:
Uniós forrásból bővíti a VM az elektronikus földhivatali eljárásokat; Kiss Melinda; Napi Gazdaság; 2013. május 29.