Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Bíróságok és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Szerző: 2013. június 2.No Comments

„Gyakornoki programok indításáról állapodott meg három bírósággal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a dokumentumot a Szegedi Ítélőtáblán írták alá. Ha a három bíróságon eredményesnek bizonyul a kezdeményezés, azt az egész országra szeretnék kiterjeszteni a jövőben.

A szegedi táblabíróság elnöke, Harangozó Attila elmondta, a megállapodás célja, hogy az NKE hallgatói bekapcsolódhassanak a Szegedi Ítélőtábla, a Budapest Környéki, illetve a Szegedi Törvényszék szakmai gyakornoki programjába, így a közszolgálati munkára készülők, a jövő katona- és rendőrtisztjei, közigazgatási szakemberei már tanulmányaik során betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás munkájába.

Patyi András rektor közölte, egyetemükön nem folyik jogászképzés, a közigazgatási pályára lépők döntő többsége viszont a jelenleg Magyarországon működő nyolc jogi karról kerül ki. Nagyon fontos, hogy mellettük azok is betekintés nyerjenek a jog világába, a bíróságok munkájába, akik nem kaptak jogi képzést, és lássák, miként kezeli a jogrendszer a társadalmi vitákat.

A Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Hilbert Edit kifejtette, az igazságszolgáltatás számára is nagyon fontos, hogy minél képzettebb, a jogban is járatos ember dolgozzon a közszolgálatban. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék megbízott vezetője pedig arról beszélt, hogy a csongrádi megyeszékhelyen a közigazgatási és a munkaügyi bíróság munkájába szeretné majd bevonni az NKE-ről érkező gyakornokokat.

Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese a program részleteiről elmondta, a 2013/14-es tanévben öt-öt gyakornokot fogad a három bíróság azon hallgatók közül, akik legalább négyes tanulmányi átlagot értek el, érdeklődnek a bíróságok munkája iránt. Előnynek számít, ha valaki tudományos diákköri munkát is végez. A gyakornokok a bíróságokon bírói tanácsok mellé beosztva végzik munkájukat.”

Forrás:
Bíróságok és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem; ETK Önkormányzati Klub; 2013. május 22.