gazdaságközigazgatás: magyar

Uniós forrásból készülő ágazati hatásvizsgálatok és stratégiák a fejlesztési tárcánál

Szerző: 2013. június 3.No Comments

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Új Széchenyi Terv támogatásával dolgozza ki az infokommunikációs, energetikai és fejlesztéspolitikai szakterület hosszú távú tervdokumentumait. A 2014-2020 közötti időszakra szóló hatásvizsgálatok és stratégiák megalkotását célzó projekt 2013 márciusában kezdődött és szeptemberben zárul, teljes költségvetése 175 millió forint.

Május végén készült el a nemzeti mobilfizetési rendszer működési kereteit rögzítő jogszabályokhoz szükséges hatásvizsgálat és egy elemzés a feketegazdaság elleni fellépés lehetőségeiről az infokommunikációs iparág területén. Folyamatban van a Nemzeti Energiastratégiához kapcsolódó Szemléletformálási Cselekvési Terv és a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia előzetes anyagainak kimunkálása is. A projekt részeként nyerhet végleges formát egyebek mellett a Nemzeti Infokommunikációs Szakpolitikai Stratégia, a Nemzeti Űripari Szakpolitikai Stratégia, az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti fejlesztési irányairól szóló Zöld Könyv vagy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Az Államreform Operatív Program projektje európai uniós forrásból biztosít finanszírozást a tárcák számára stratégiai tervdokumentumaik létrehozásához. A minisztériumi, háttérintézményi és külső szakértők bevonásával készülő anyagok a követendő szakpolitikai irányok kijelölésével alapozzák meg a kormányzati munkát. A koncepciók a piaci szereplők orientációját is segítik, a vállalkozások a dokumentumok alapján tervezhetik, ütemezhetik saját fejlesztési elképzeléseit.

A „Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban” című, ÁROP 1.1.19-2012 kódszámú projekt az Új Széchenyi Terv forrásaiból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

Forrás:
Uniós forrásból készülő ágazati hatásvizsgálatok és stratégiák a fejlesztési tárcánál; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. május 31.