Skip to main content
közigazgatási informatika

Terjedőben az online bankkártyás fizetés a közigazgatási ügyintézésben

Szerző: 2013. június 20.No Comments

„A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett projekt eredményeként március vége óta egyre több eljárásban van mód online bankkártyás fizetésre (VPOS) a közigazgatási ügyintézésben. Az Új Széchenyi Terv támogatásával megvalósított rendszer már az első időszakban igazolta az előzetes elvárásokat.

Az otthonról, interneten keresztül intézhető bankkártyás fizetésre elsőként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Igazságügyi Fizetési Portálján nyílt lehetőség. 2013. március 26-tól így intézhető a cégbeszámolók benyújtásához kapcsolódó fizetési kötelezettségek teljesítése. Az éles indulás óta eltelt közel három hónap tapasztalatai jók, a rendszerek a május végi benyújtási határidő miatt átmenetileg megugró terhelést is hatékonyan kezelték.

Az interneten keresztüli bankkártyás fizetési mód következő lépésben az okmányirodákban vált elérhetővé. A lehetőség bevezetésével 2013. április 23. óta teljes körű az erkölcsi bizonyítvány igényléséhez, a személyigazolvány pótláshoz és a gépjárművekhez kapcsolódó elektronikus ügyintézés. Az online fizetés bárhonnan, a nap 24 órájában kezdeményezhető. A szolgáltatás kedvező fogadtatását, fokozatos elterjedését mutatja, hogy mostanáig több mint 1500 VPOS fizetés valósult meg összesen mintegy 4,3 millió forint értékben.

Az eddigi tapasztalatok alapján a cégbírósági és az okmányirodai használat mellett más területeken is jelentős igény mutatkozhat a bevezetésre. A fejlesztési tárca és háttérintézményei a már meglévő és további elektronikus fizetési módok elterjesztésére törekszenek a korszerű és gyors közigazgatási ügyintézés érdekében.”

Forrás:
Terjedőben az online bankkártyás fizetés a közigazgatási ügyintézésben; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. június 20.