közigazgatás: magyar

Zalában már a kormányablakok megnyitására készülnek

Szerző: 2013. június 27.No Comments

„A járások kialakítása Zalában is komoly feladat elé állította a helyi vezetőket. A Keszthelyi és a Zalaszentgróti Járási Hivatal vezetői, Varga Andrea és Molnár Szilárd a hivatali feladatok mellett beszámoltak turisztikai programjaikról is beszámoltak a Rádió Orient műsorában. A német és angol nyelv mellett a hivatalokban már kötelező lesz az orosz nyelv tudása is, ugyanis csak az idei évben már több mint 50 ingatlant vásároltak meg orosz anyanyelvű állampolgárok.

A Zalaszentgróti a legkisebb járás a megyében, 20 önkormányzat tartozik hozzá, de a feladatok ugyanazok, a szolgáltatás színvonala nem maradhat el a többitől – hangoztatta Molnár Szilárd. „Kicsik vagyunk, de lelkesek.” Igaz ez a turisztikai rendezvényekre, a vendégszeretetre és a segítőkészségre, hisz a dunai árvízhez egy nap alatt 48 ember jött össze és indultak segíteni. Ez a megye önkénteseinek egyharmada volt – mondta nem kis büszkeséggel a hivatal vezetője. Ötletekben sincs hiány, rendeznek Puszika-Oszika flúgos futamot, csigafesztivált, öreg traktorok fesztiválját, hogy csak néhányat említsünk.

Varga Andrea intenzíven részt vett a járások kialakításának előkészítésében, nagy segítséget jelentett a 21 év tapasztalat, amit a közigazgatásban szerzett, de segítségére voltak a megyei kormányhivatal vezetői is. Mint elmondta 50 település tartozik hozzájuk, neki a Keszthelyi és a Zalaszentgróti járás kialakítása volt a feladata. Sikerként említette, hogy tavaly október 12-ig minden önkormányzattal meg tudott állapodni.

Zala megye aprófalvas település ez egy sajátosság, másik ilyen meghatározó szempont a Balaton és Hévíz, ahol tavaly egymillió vendégéjszakát töltöttek a turisták. Keszthely egyetemi város, ez is külön feladatokat ró a hivatalra, a sok külföldi ingatlantulajdonos és persze a sok nyaraló, akik időnként itt veszik észre, hogy lejárt valamelyik hivatalos okmányuk. Szerencsére országos illetékességgel rendelkeznek, ezek cseréjét is meg tudják oldani.

Zalaszentgróton is egy 30 éve megszüntetett struktúrát kellett újraindítani. Az önkormányzatok eredményes együttműködése révén sikerült úgy létrehozni a járási hivatalt, hogy az állampolgárok észre sem vették az átszervezést. Sikeresen létrehozták az ügyfélbarát hivatalt – mondta a járás vezetője.

Keszthelyen régen is a mostani volt a járási hivatal épülete, ami gyönyörű műemlék épület, bár felújításra szorul. A kollégák az önkormányzatoktól kerültek ide, garantált a régi fizetésük. A fiatalok is ambiciózusak és új életpálya modellt biztosít számukra a kormány. Munkájukhoz végig nagy segítséget kaptak a Kormányhivatal munkatársaitól – emelte ki Varga Andrea.

A Keszthelyi Járási Hivatal a 3. legnagyobb a megyében, ahol egyébként 6 járás van. Keszthely és Hévíz is hozzájuk tartozik. 53000 állampolgárt szolgálnak ki, 107 tisztviselővel. 6 járási szakigazgatási szerv működik náluk, több túlterjed a saját területükön, ilyen a népegészségügyi és építési hivatal. A Védelmi hivatal vezetői tisztét is a rádió vendége, Varga Andrea látja el, így a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel is állandó kapcsolatban van. A hivatal vezetője elmondta, hagyományosan szép ünnepe a városnak a Múzeumok éjszakája, napi kapcsolatban van az igazgatókkal és minden segítséget megadnak nekik. Persze készülnek a balatoni nyári fesztiválokra is, de több településen is végeláthatatlan rendezvények lesznek, ahová mindig meghívják és felkérik a megnyitásra, így belelát az önkormányzatok életébe.

Zalaszentgróton is a járási vezető látja el a védelmi bizottság vezetői feladatát, melyet többször össze kellett hívni a szélsőséges időjárás, az ár-és belvíz miatt. Élenjáró a járás az önkéntesek megszervezésében is, hisz első nap 48 főt tudtak indítani az árvízi védekezésre. Programok szervezésében is találékonyak. A Zala völgyi kultúrtivornyán irodalmi, kulturális műsorok várták az érdeklődőket. Nagy népszerűségnek örved a flúgos futam, amikor saját készítésű tutajon, csónakon lecsorognak a Zala folyón. A rendezvény tavaly több mint 800 főt mozgatott meg – mondta el Molnár Szilárd.

Varga Andrea elmondta, 21 évet már ledolgozott a közigazgatásban, példásan jó a viszonya a hivatalvezetőkkel, a két város Keszthely és Hévíz polgármesterével napi kapcsolatban van. Hasonlóan jó viszonyt ápol a bíróság és az ügyészség vezetőjével is, sőt egy egyházi alapítványt is vezet. Munkájában mint eddig is, a kihívások motiválják. Szerinte a reform első jelei már érződnek, egy tisztább megbízhatóbb közélet van kialakulóban.

Közeli feladat a Kormányablak megnyitása: 2 Keszthelyen, 1 Hévízen, erre a munkára jelenleg is képezik a szakembereket. 363 kormányablak lesz az országban és 2582 ügytípust intéznek – jelenleg erre készülnek, fejezte be a tájékoztatást Varga Andrea. Zalaszentgróton is 2014. január 1-én megnyílik a kormányablak és munkahelyi kirendeltség is létrejön.” Az ügyfél az első, mi mindenben segítünk” – zárta szavait Molnár Szilárd. ”

Forrás:
Zalában már a kormányablakok megnyitására készülnek; OrientPress; 2013. június 26.