Skip to main content
közigazgatás: magyar

Pesti Imre: Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a közigazgatás átalakítása

Szerző: 2013. június 28.No Comments

„A kormánymegbízott szerint ezen a területen is elindult a jó és hatékony állam megteremtése.

Pesti Imre szerint nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő az az átalakítás, amely a közigazgatás területén zajlik. Erről a kormánymegbízott a Fidesz Magyarország jobban teljesít címmel rendezett konferenciasorozatának záró rendezvényén beszélt pénteken a fővárosban. Pesti Imre megállapítása szerint ezen a területen is elindult a jó és hatékony állam megteremtése, Magyarország itt is jobban teljesít.

Felidézve a közigazgatás átalakításának történetét kitért a kormányhivatalok létrehozására, és azt mondta: nemcsak az integrációt kellett megvalósítani, hanem önállóan gazdálkodó szervezeteket kellett létrehozni. Mint mondta, személy szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál megvalósított átalakításokra a legbüszkébb, illetve arra, hogy a védelmi bizottságok a kormányhivatalokhoz kerültek.

Szólt arról, hogy a kormányablakokban jelenleg 63-féle ügyet lehet intézni, számuk július 1-jétől 149-re, 2014-től pedig várhatóan több mint 2500-ra emelkedik.

A kormánymegbízott felidézte a járások létrehozását is, majd kifejtette: a jó állam szolgálatában „empatikus közszolgák” intézik az ügyeket a polgárok megelégedésére.

Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára azt mondta: a közigazgatás gyorsabb fokozatba kapcsolt az átalakításokkal. Hatékony, jól működő államra, átlátható közigazgatásra van szükség – hangsúlyozta az államtitkár, egyúttal emlékeztetve rá, hogy maga a kormányprogram is érinti ezt a területet. Ha jól működik a közigazgatás, a polgárok is hisznek a jogállamban – összegezte.

Kiemelte: alázattal kell az állampolgárok felé fordulniuk a közigazgatásban dolgozóknak, az emberek ugyanis nem passzióból járnak okmányokért.
Kitért arra is, hogy 2010-ben konszenzus volt arról, a közigazgatás rendszerével „valamit kezdeni kell”, csak az irányokban mutatkozott eltérés.

Amikor átvették a közigazgatást, gyakorlatilag le volt fejezve a rendszer, hiszen a Gyurcsány-kormány megszüntette a közigazgatási államtitkári posztot, és megyei szinten is hiányzott a törvényességi ellenőrzés. Ennél is nagyobb probléma volt, hogy az emberek nem bíztak a közigazgatásban, morálisan lesújtó állapotban volt a rendszer – jegyezte meg.

A kormány nem vallja azt a korábbi meggyőződést, hogy a piaci megoldások alkalmazhatók ezen a területen is. Mi közszolgáltatást végzünk, ez nem verseny, ez együttműködés, ez szolgálat – fogalmazta meg Rétvári Bence.

Idén április 30-áig lezárult a közigazgatás eljárási egyszerűsítési program, sok 100 milliót spóroltak meg az embereknek. Emellett 548 törvényt fogadtak el, deregulációs folyamatot indítottak el, utóbbi részeként 460 törvényt, 1966 kormányhatározatot helyeztek hatályon kívül. Kétéves programot fogadtak el továbbá a korrupció visszaszorítására – sorolta fel, és szólt a gyermekbarát igazságszolgáltatás ügyében tett lépésekről is.

Az átalakításokat részletezve kitért még arra is, hogy ötmillió üggyel csökkentették az önkormányzatok ügyterhét.

Jávor András, a kormánytisztviselői kar vezetőjeként azt mondta: rendkívül fontos, hogy olyan jellemű emberek dolgozzanak ebben a karban, akik valóban elkötelezettek. A közigazgatás megújításában mérföldkő volt a közszolgálati törvény elfogadása, amely rendelkezett a kormánytisztviselői kar létrehozásáról is – emelte ki, hozzátéve, a kar létrehozása sikertörténet. Szólt arról is, hogy a kormánytisztviselők száma 80 ezer körül van.”

Forrás:
Pesti Imre: Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a közigazgatás átalakítása; Hiradó.hu; 2013. június 28.