Skip to main content
Internettársadalom

A cseh gyerekek fele tapasztalt internetes molesztálást

Szerző: 2013. június 28.No Comments

„Többnyire szóbeli támadásokról volt szó. A gyerekek több mint hét százaléka lett az interneten vagy a telefonon keresztüli zsarolás áldozata – állapította meg az olmützi Palacky Egyetem pedagógiai tanszéke és a Seznam.cz internetes portál közös felmérése.

A felmérés során, amelynek eredményét a pénteki cseh sajtó hozta nyilvánosságra, az egész országban mintegy 4000 általános iskola több mint 21 ezer tanulóját kérdezték meg.

„A molesztálás megszokott formáiról a gyerekek nem szólnak a felnőtteknek; erre azokban az esetekben kerül sor, amikor a gyerekek tanácstalanok. Például ha zsarolják vagy megfélemlítik őket” – kommentálta a felmérés eredményét Kamil Kopecky, az egyetem szakoktatója.

A felmérésből kiderült: a gyerekek 75 százaléka természetesnek tartja, hogy az interneten nyilvánosságra hozza teljes nevét és e-mail címét. A gyerekek több mint egynegyede nyugodtan elküldené bárkinek saját fényképét, miközben nincs tudomása arról, hogy éppen a fényképekkel lehet a leginkább visszaélni.

A megkérdezett gyerekek 7 százaléka feltette az internetre mezítelen fotóját, és 9 százalékuk ilyen fotót másnak is elküldött. A gyerekek 12 százaléka találkozott már azzal, hogy mezítelen fényképüket másvalaki tette fel a világhálóra. Ezeknek a jelenségeknek a legfőbb oka a szórakozás és az egymással kommunikáló partnerek közti fényképcsere.

Vadidegen személyekkel a gyerekek 53 százaléka kommunikált az interneten. Több mint egynegyedük ismeretlent is felvett a barátai közé. A gyerekek 36 százaléka bármikor kész volt a személyes találkozóra internetes partnerével. A gyerekek majdnem 44 százalékát felkérték ilyen találkozóra, és a megszólítottak fele megjelent a megadott helyszínen – közölte Martin Kozísek, a Seznam.cz biztonsági menedzsere.

A felmérés szerint a gyermekek egyharmada őszinte, igazat mond az internetes kommunikáció során. Internetes partnereinek eközben csak a megkérdezett gyerekek 2,5 százaléka hisz.”

Forrás:
A cseh gyerekek fele tapasztalt internetes molesztálást; Hiradó.hu; 2013. június 28.