Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hat éve 250 ezer forint kifizetése is gondot okozott a falunak…

Szerző: 2013. július 9.július 14th, 2013No Comments

„Tudatosan, egy cél felé tartva történik minden a településen legyen szó fejlesztésről, közigazgatás átszervezésről. Az atomerőmű bővítésére akarnak felkészülni, s otthont nyújtani az új munkaerőnek.

Rövidesen befejezik a települést átszelő út felújítását Tengelicen. Az átadást nyár végére tervezik. A munkálatok nyomai „mögött” is látható, határozottan megszépül a főutca, „javul a településkép”. Szélesebb, szebb, biztonságosabb az út, ami néhol már alkalmatlan volt a párhuzamos közlekedésre. Most készülnek az egységes kapubejárók, jövőre pedig – már elhatározták – fásítanak.

Az előrelátás nemcsak ebben jellemzi a faluvezetést, cikluson átívelő fejlesztési koncepciót készítettek. Ennek utolsó előtti jelentős állomása az út felújítása. A következő a legnagyobb értékű önkormányzati ingatlan, a sportcsarnok tetőrekonstrukciója lesz. A beruházást eredeti elképzelés szerint sajáterőből tervezték megvalósítani, de most úgy tűnik, kormányzati forrást kaphatnak rá. Gáncs István polgármester azt mondja, azok a települések, amelyek nem részesültek konszolidációban, igényelhetnek 20 millió forintot. Ezt most megtették, ha elnyerik, ez a pénz fedezi a héjazatcserét a csarnokon.

Négy éve nincs hitele az önkormányzatnak. Míg 2007-ben a 250 ezer forint értékű iskolatej kifizetése is gondot okozott, most nem jelent problémát tízmilliós beruházások megvalósítása. Ehhez – húzza alá a faluvezető – nagyon szigorú rend kellett, ami annyit tesz, hogy minden tízezer forint feletti kiadásról tudnia kell a polgármesternek. Létrehoztak egy mini kincstárat, azaz az összes intézményvezető egyeztet a kiadásokról. Nincs készpénz kifizetés az önkormányzatnál, a kötelezőn túl nincsenek segélyek, csak az kaphat, aki ledolgozza.

– Nálunk csak és kizárólag törvénytisztelő állampolgároknak van maradása – hangsúlyozza Gáncs István. Aki ezt nem tartja be, azzal szemben nagyon szigorúan lép fel a falu lakossága, vezetése. Az összefogás, együttműködés egyébként is jellemzője a tengelici gondolkodásmódnak. – Borzasztóan sok a civil munka, amit megköszönni sem tudok – jegyzi meg a polgármester.

A sportot, a kultúrát kiemelten támogatja az önkormányzat, főállású művelődésszervező gondoskodik tartalmas programokról. Nemsokára befejeződik a szőlőhegyi művelődési ház nyílászáróinak cseréje, a megújult polgármesteri hivatalt éppen a héten adták át. Előzőleg már felújították az egészségházat, az óvodát, az általános iskolát és a faluházat. Mindezt úgy, hogy nincs egyetlen kifizetetlen számlája, egy fillér adóssága sem az önkormányzatnak, a település anyagi helyzete stabil. A kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett vezérelv a szolgáltató-központú gondolkodás. Az önkormányzat Gáncs István szavai szerint abszolút vállalkozó- és lakosságbarát.

Egy kiút kínálkozik, az atomerőmű bővítése
– Az európai uniós forrásokhoz mi kicsik vagyunk, egyedül egyetlen település sem képes megújulni, számunkra egy kiút van, az atomerőmű bővítése – mondja Gáncs István. – Mi hosszú távon gondolkodunk e vezérelv mentén. A fejlesztésekre fordított források nagy része az atomerőműből, a Jövőnk Energiája alapítványtól, a radioaktív hulladékkezelőtől származik. A pénzt önerőként használtuk fel, megsokszoroztuk, az infrastruktúrát fejlesztjük belőle. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy a paksi járáshoz akarunk tartozni, a paksi közlekedést akarjuk fejleszteni. Amikor majd eljön az ideje, lesz mit letennünk az asztalra, tudunk mit ajánlani, abban bízunk, hogy 20-30 család ideköltözik jelentős szellemi tőkét magával hozva.”

Forrás:
Hat éve 250 ezer forint kifizetése is gondot okozott a falunak…; teol.hu; 2013. július 5.