Skip to main content
közigazgatási informatika

Részben visszatér az írógépekhez az orosz titkosszolgálat

Szerző: 2013. július 11.No Comments

„Az orosz titkosszolgálatok a titkos információk védelme érdekében fokozottan előnyben részesítik a hagyományos írógépeket, tekintettel a számítógépes kémkedésre – írta csütörtökön az Izvesztyija.

Az orosz napilap beszámolója szerint az egyik titkosszolgálat, az államfő és a kormány tagjainak biztonságáért felelős Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) nemrég 20 írógépet rendelt. A különösen kényes dokumentumokat ezentúl kizárólag papíron fogják tárolni, nem pedig elektronikus adathordozókon.

Ez a gyakorlat Oroszországban nemcsak a titkosszolgálatoknál, hanem a védelmi és a polgári védelmi minisztériumban is szokásos. Nyikolaj Kovaljov, a belső elhárításért felelős Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt vezetője azt mondta a lapnak, hogy bevett szokás a titkos információk kézírásos lejegyzése is.

A titkosszolgálatok azt is fontosnak tartják, hogy minden egyes írógépnek saját egyedi billentyűzete legyen, eltérően a sorozatban gyártott nyomtatóktól. Így minden egyes dokumentum egy bizonyos írógéphez köthető – írta az orosz napilap.”

Forrás:
Visszatér az írógépekhez az orosz titkosszolgálat; HVG.hu/MTI; 2013. július 11.