Skip to main content
gazdaságinformatika

Hova szálljanak a felhők?

Szerző: 2013. július 15.No Comments

„Minden nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy dől a befektetők pénze a cloud alapú informatikai megoldásokat szolgáltató cégekbe. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy kik lehetnek e szolgáltatások felhasználói, és vajon mennyi pénzt remélhetnek tőlük az ágazat szereplői. A SymantecIT bizalmi indexe azt mutatja, hogy furcsa módon a kisebb kkv-k lehetnek a cloud-szolgáltatás igazi ügyfelei, ők azonban nem sok pénzt szánnak erre a célra.

Az innovatív technológiák és megoldások a kkv-szektor egészének jelentős versenyelőnyt biztosítanak, de a felhő alapú megoldások a kisebb cégeknek jelenthetnek nagyobb segítséget. Ennek alapvető oka, hogy a komplex számítástechnikai megoldások jelentős beruházást és szaktudást igényelnek, és ez már nem fér bele „garázscégek” életébe és költségvetésébe. Ezen a ponton válhat érdekessé számukra a házon belüli megoldásoknál sokkal jobb kapacitáskihasználtságot biztosító cloud-technológia, hiszen a nagy összegű beruházásoknál érdemesebb lehet költségként elszámolni a felhő alapú szolgáltatásokat, még akkor is, ha ez külső szakember igénybevételével járhat.

Csakhogy ehhez a kisebb kkv-k tulajdonosainak attitűdjét, IT-hoz való viszonyulását át kell hangolni. Ennek a kulcsa a hit és a bizalom. Hit, hogy a technológia nem ördögtől való, és nemcsak egy „hype”, hanem valós üzleti potenciál, és bizalom, hogy a szolgáltató az adatokat bizalmasan kezeli, és az adatszivárgás ellen minden erejével fellép.

Az elmúlt időszak megfigyelési botrányai (pl. a legutóbbi Prism-ügy) azonban éppenséggel nem a bizalmat erősítik – miközben az EU-ban és az Egyesült Államokban számos ígéretes törvényi és szabályozási kezdeményezés indult el az adatszivárgás megakadályozása érdekében.”

Forrás:
Hova szálljanak a felhők?; Sallai György; Világgazdaság; 2013. július 11.