Skip to main content
informatikatársadalomtechnika

Nem szabad, hogy a technológia uralkodjon rajtunk

Szerző: 2013. július 19.No Comments

„ Padmasree Warrior, a Cisco műszaki igazgatója és a Fortune magazin a legnagyobb hatalommal rendelkező nők közé is beválasztotta. Barack Obama szerette volna, ha az első kormánya tagja lesz, de ő maradt a pozíciójában.

A menedzser Vijayawadában született és tanulmányait Delhiben, az Indiai Technológiai Intézetben folytatta. Az 1980-as években költözött az Amerikai Egyesült Államokba, 1984 és 2007 között a Motorola munkatársa volt. 2007-ben került át a Ciscóhoz, ő felel a jövőbeli fejlesztésekért. Férje, Mohandas Warrior az Alfalight cég vezetője.

„Idén már több mobiltelefon van, mint ember, de a jövőben a legkülönbözőbb termékek, gépek, állatok lesznek összekötve egymással. Ez nem tudományos fantasztikum, ár javában benne vagyunk a dolgok internetjének nevezett korszakban. A világ 99 százalékát jelentő dolgok fennmaradó részének összekötése 1-2 évtizedig fog tartani. Az lesz a legnagyobb kihívás, hogy erre miként fog reagálni a társadalom. A technológia már adott, most meg kell találni a magánélettel és az adatvédelemmel kapcsolatos szabályokat és törvényeket.”

„Elindítjuk az Internet of things fórumot, októberben találkozunk Barcelonában, ahol az ipar képviselői és tudósok is jelen lesznek. Nem lesz könnyű a megfelelő szabályozást megtalálni, de emlékezzünk csak arra, hogy amikor az e-kereskedelem indult a fogyasztók nem akarták megadni a weben a hitelkártya-adataikat, Ma viszont már mindenki bepötyögi. Optimista vagyok abban a tekintetben, hogy megfelelő szabályozást tudunk kidolgozni, de vannak aggályaim is, hogy ez a téma kihívás lesz a cégek biztonsági szakértőinek. Mindig lesznek ugyanis kibertámadások és olyan rossz emberek, akik a technológiára fegyverként tekintenek” – jelentette ki Padmasree Warrior.

A menedzser szerint tény, hogy napjainkban adatokat gyűjtenek rólunk, de nekünk tudnunk kell, hogy mi történik ezekkel az információkkal és azt is, hogy mit tehetnek velük. Az adatvédelmi szabályozásoknak erre a két kérdésre kell összpontosítaniuk. A vállalatoknak, az iparnak és a felhasználóknak egyaránt tudatában kell lenniük annak, hogy mennyire fontos az adatvédelem és a magánélet. A nagyobb automatizálás és a több robot azt jelenti, hogy a munkások a jövőben magasabban képzettebbek lesznek, s nem kell majd unalmas és monoton munkát végezniük rossz fényviszonyok és borzalmas munkafeltételek mellett. A számítógépek azt csinálják, amit mondunk nekik. Ez nem csoda, hiszen mi programozzuk őket, de nem lesznek értelmesek és nem tudnak majd érzelmeket kimutatni. Természetesen felmerül a kérdés, hogy ezáltal nem veszítjük-e el a gondolkodás képességét.

„Én tartok off-napokat; ezeket digitális detoxikálási napoknak is hívom. Ilyenkor festek, verseket írok, főzök, feltöltöm az energiáimat. Vagyis a technológia háttérbe szorul. Meg kell tanulni bekapcsolni magunkat, de azt is, hogy kikapcsolódjunk. Ilyenkor nem válaszolok levelekre, sem telefonhívásokra, persze kivételt képeznek a családi üzenetek. Ezeket a napokat másfél évvel ezelőtt kezdtem beiktatni az életembe, mert rájöttem, hogy szinte mindig dolgoztam. Amennyiben hétvégén írtam egy céges e-mailt, akkor a munkatársaim kötelezőnek érezték, hogy válaszoljanak rá, pedig nem vártam el tőlük. Amióta off-napokat tartok, a munkatársaim is átvették a példámat és élvezik a helyzetet” – közölte a Cisco műszaki igazgatója.

Padmasree Warrior szerint szükség lesz új oktatási-tanulási módszerek kidolgozására. Lesznek platformok, ahol a tananyag megosztható másokkal. Amikor ő volt diák, akkor még voltak csoportok, amelynek tagjai rendszeresen találkoztak egymással és közösen dolgoztak projekteken, ma azonban mindez már online is elvégezhető. Hisz abban, hogy a technológia a teljes tanulási rendszert megváltoztathatja és lehetőséget ad arra, hogy az olyan emberek is képezzék magukat, akik egyébként nem juthatnának el az iskolákba. Ilyenek például az India vagy Afrika távoli vidékein élők.”

Forrás:
Nem szabad, hogy a technológia uralkodjon rajtunk; Berta Sándor; SG.hu; 2013. július 17.